Italia a condamnat un cuplu pakistanez la închisoare pe viaţă pentru că şi-a ucis fiica în vârstă de 18 ani pentru că a refuzat o căsătorie aranjată, transmite BBC.
Cadavrul lui Saman Abbas a fost găsit sub o fermă din nordul Italiei în noiembrie 2022, la 18 luni de la dispariţia ei.
Tatăl ei, Shabbar Abbas, a fost arestat în Pakistan în august şi extrădat pentru a fi judecat pentru uciderea ei. Soţia sa, Nazia Shaheen, a fost condamnată în absenţa sa. Se crede că aceasta se ascunde în Pakistan.
Aşa-zisa crimă de onoare a lui Saman Abbas a şocat Italia. În urma dispariţiei acesteia, uniunea comunităţilor islamice din ţară a emis o fatwa - o hotărâre religioasă - care respinge căsătoriile forţate.
Părinţii ei au fost declaraţi vinovaţi şi condamnaţi marţi de către un tribunal din oraşul Reggio Emilia din nordul ţării.
Shabbar Abbas şi-a susţinut marţi nevinovăţia în faţa instanţei, potrivit Reuters.
"Acest proces nu este complet. Şi eu vreau să ştiu cine mi-a ucis fiica", a declarat el în faţa instanţei, a precizat agenţia de presă, citând presa italiană.
Un unchi, Danish Hasnain, a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru implicarea sa în uciderea fetei. Hasnain a fost reţinut în temeiul unui mandat european de arestare în Franţa în septembrie 2021.
Saman Abbas emigrase împreună cu familia sa din Pakistan în oraşul agricol Novellara când era adolescentă, potrivit mai multor rapoarte media.
Acolo, a început să se întâlnească cu un bărbat ales de ea. O fotografie în care apare sărutându-şi prietenul pakistanez pe o stradă din capitala regiunii, Bologna, ar fi stârnit furia părinţilor ei.
Anchetatorii italieni au declarat că cuplul ar fi vrut ca fiica lor să călătorească în Pakistan pentru o căsătorie aranjată în 2020, dar ea a refuzat.
Potrivit presei italiene, ea ar fi trăit sub protecţia serviciilor sociale începând cu luna octombrie a aceluiaşi an, dar s-a întors în casa familiei din Novellara la sfârşitul lunii aprilie 2021, după care a dispărut.
Procurorii au declarat că a fost păcălită pentru a se întoarce acasă.
Imaginile de pe camerele de supraveghere difuzate de poliţie au arătat trei membri ai familiei lui Saman Abbas mergând cu lopeţi, o rangă şi o geantă albastră la 29 aprilie 2021. În ziua următoare, o înregistrare separată arată cum adolescenta dispărută părăseşte casa împreună cu părinţii ei.
O autopsie a arătat ulterior că Saman Abbas a suferit o fractură de gât, posibil ca urmare a faptului că a fost strangulată.
Se crede că ideea că o crimă poate fi "onorabilă" provine din unele obiceiuri tribale, în care o acuzaţie împotriva unei femei este percepută ca aducând dezonoare familiei sale.
Conform acestor obiceiuri, membrii de sex masculin ai familiei unei femei care are interacţiuni cu bărbaţi neafiliaţi - oricât de nevinovate - ar trebui mai întâi să o ucidă pe femeie, apoi să meargă după bărbat. Grupurile pentru drepturile omului spun că cele mai frecvente motive pentru "crimele de onoare" sunt atunci când victima refuză să se căsătorească în mod aranjat sau a fost violată sau agresată sexual.
Dar crimele pot fi comise şi din motive mai banale, cum ar fi îmbrăcarea într-un mod considerat nepotrivit sau un comportament considerat neascultător.
În Pakistan, sute de femei sunt ucise în acest fel în fiecare an. Un număr mult mai mic de bărbaţi sunt, de asemenea, ucişi în astfel de cazuri.
Luna trecută, o femeie în vârstă de 18 ani din districtul izolat Kohistan a fost împuşcată mortal de tatăl şi unchiul ei, la ordinul bătrânilor din trib - din cauza unei fotografii în care apărea cu un bărbat.
Fotografia, care a devenit virală, s-a descoperit ulterior că fusese trucată. Tatăl ei a fost arestat, în timp ce unchiul ei este căutat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.