O rudă a adolescentului francez împuşcat de poliţie în Franţa, un incident ce a generat violenţe la scară largă, a declarat pentru BBC că familia nu doreşte ca moartea tânărului să declanşeze revolte, dar a insistat că legea privind folosirea forţei letale la opririle în trafic ar trebui să se schimbe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu am făcut niciodată apel la ură sau la revolte", a spus ruda citată de BBC sub acoperirea anonimatului.

Vorbind cu BBC din apropierea casei familiei din Nanterre, ruda a declarat că revoltele - în urma cărora mii de oameni au fost arestaţi, magazine au fost jefuite şi sute de vehicule au fost incendiate în toată Franţa - nu onorează memoria lui Nahel. "Noi nu am cerut să fie spargem sau să furăm. Toate acestea nu sunt pentru Nahel", a declarat ruda pentru BBC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Familia spune că a făcut apel la un marş "alb" în stradă, un marş în memoria lui Nahel, care să fie o demonstraţie paşnică a supărării, însă fără incidente.

Nahel M. a fost împuşcat de poliţie cu focuri de armă, după ce nu a oprit la un control în trafic marţea trecută. Franţa a cunoscut cinci zile de revolte violente. Tulburările au scăzut în intensitate în noaptea de duminică spre luni, iar până la primele ore ale dimineţii de luni au fost raportate 78 de arestări, dintre care 20 în suburbiile Parisului.

Familia lui Nahel spune că autorităţile franceze trebuie să schimbe acum legea care permite poliţiştilor să tragă în timpul unei opriri în trafic. Ruda lui Nahel a cerut "o mai bună pregătire a poliţiei franceze, reglementarea armelor pentru poliţie şi revizuirea legii care permite poliţiei să folosească forţa letală dacă un tânăr refuză să oprească la un control în trafic".

LEGEA A FOST SCHIMBATĂ ÎN 2017

Codul penal al Franţei a fost modificat în 2017 pentru a permite o utilizare mai largă a armelor de foc, după ce poliţia a declarat că se confruntă cu niveluri crescute de violenţă. Criticii susţin că o creştere constatată a numărului de împuşcături în trafic este rezultatul direct al acestei prevederi, despre care spun că este mult prea vagă, deoarece lasă poliţiştii să stabilească dacă refuzul şoferului de a se conforma reprezintă un risc.

Până acum, în acest an, trei persoane au fost ucise în timpul unor controale efectuate de poliţie în trafic - după ce anul trecut au fost ucise 13 persoane, un număr record, în incidente de control în trafic. Potrivit agenţiei de ştiri Reuters, majoritatea victimelor au fost de culoare sau de origine arabă.

O prietenă de familie şi vecină a lui Nahel a declarat pentru BBC că a fi un tânăr de culoare în suburbiile Franţei înseamnă să fii supus zilnic rasismului, violenţei şi profilării rasiale. "Ei (poliţia) îi umilesc, îi insultă şi nu le vorbesc cum trebuie. Şi acum îi ucid! Nahel a fost mediatizat de presă, dar nu este prima dată când se întâmplă acest lucru", a spus ea.

Rudele lui Nahel au declarat că, din cauza haosului continuu, familia nu a avut un moment pentru a-l comemora în tihnă pe tânăr. "Vrem ca totul să se liniştească. Social media, revoltele, totul trebuie să se calmeze. Cu toate astea, nu am avut timp să stăm cinci minute împreună şi să ne gândim la cum a plecat dintre noi", a declarat ruda lui Nahel.

Duminică, bunica lui Nahel a cerut, de asemenea, încetarea violenţelor şi i-a acuzat pe protestatarii violenţi că folosesc moartea lui Nahel drept scuză. "Nu distrugeţi şcolile, nu distrugeţi autobuzele. Alte mame au nevoie să ia aceste autobuze", a declarat Nadia, bunica lui Nahel, pentru BFMTV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.