Familia lui Paul Rusesabagina, care a inspirat filmul de succes Hotel Rwanda, a anunţat, sâmbătă, în SUA, că dă în judecată autorităţile de la Kigali şi solicită despăgubiri cu 400 de milioane de dolari pentru presupusa răpire şi torturarea fostului manager de hotel, informează AFP.
Paul Rusesabagina ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru "terorism" după un proces descris de rudele sale drept o "farsă plină de nereguli". "Plângerea susţine că guvernul Rwandei şi oficialii de rang înalt din Rwanda au conspirat pentru a facilita şi executa un complot elaborat pentru a-l atrage pe Paul Rusesabagina din casa lui din Texas în Rwanda, unde va fi torturat şi deţinut ilegal pentru tot restul vieţii sale”, au spus familia şi avocaţii săi într-un comunicat.
O copie a plângerii obţinute de AFP arată că a fost depusă la un tribunal de la Washington pe 22 februarie şi trimisă guvernului din Rwanda pe 8 martie. Familia şi avocaţii lui Paul Rusesabagina, care pretind despăgubiri de 400 de milioane de dolari (380 de milioane de euro), vor susţine miercuri o conferinţă de presă la Washington.
Plângerea vizează în mod specific guvernul ruandez, preşedintele Paul Kagame şi alte personalităţi, inclusiv fostul ministru al justiţiei şi şeful serviciilor de informaţii.
Paul Rusesabagina a devenit celebru prin filmul „Hotel Rwanda”, lansat în 2004, care povesteşte cum acest hutu moderat care conducea Hotelul Mille Collines din Kigali a salvat peste 1.000 de oameni în timpul genocidului din 1994.
Oponent de mai bine de 20 de ani lui Paul Kagame, pe care l-a acuzat de autoritarism şi că a alimentat sentimentul anti-hutu, Rusesabagina şi-a folosit faima de la Hollywood pentru a da un ecou global poziţiilor sale. Trăia din 1996 în exil în Statele Unite şi Belgia, înainte de a fi arestat la Kigali în august 2020 în circumstanţe tulburi, când a coborât dintr-un avion despre care credea că se îndrepta spre Burundi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Familia sa a denunţat o "răpire” organizată de autorităţile din Rwanda, spunând că a fost ademenit de promisiunea unui loc de muncă în Burundi. „În schimb, a fost drogat şi dus în Rwanda, unde agenţii de securitate ai preşedintelui Paul Kagame l-au răpit cu forţa, l-au torturat şi l-au închis ilegal”, a spus ea.
Guvernul ruandez a recunoscut că a "facilitat călătoria" lui Rusesabagina la Kigali, dar a afirmat că arestarea sa a fost „legală” şi că „drepturile sale nu au fost niciodată încălcate”.
Paul Rusesabagina a fost condamnat în septembrie la 25 de ani de închisoare pentru că „a fondat şi a aparţinut” Frontului de Eliberare Naţională (FLN), un grup armat acuzat că a comis atacuri mortale în Rwanda în 2018 şi 2019. Curtea de Apel din Rwanda a confirmat la începutul lunii aprilie sentinţa opozantului în vârstă de 67 de ani, care este bolnav.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.