Familia lui Jamal Khashoggi, proeminent critic al guvernului saudit, a transmis într-un mesaj publicat online că îi iartă pe asasinii jurnalistului, relatează BBC.
Salah Khashoggi a publicat vineri un mesaj pe Twitter în care spune: „Noi, fiii martirului Jamal Khashoggi, anunţăm că îi iertăm pe cei care ne-au ucis tatăl, căutând recompensa Atotputernicului”.
Sub legea islamică, o condamnare la moarte poate fi comutată în cazul iertării oferite de familia victimei, dar nu este cunoscut dacă acest lucru ar fi aplicat în cazul Khashoggi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fiul lui Khashoggi a transmis în trecut declaraţii în care îşi exprima încrederea, precum şi susţinerea, în ancheta saudită privind moartea tatălui lui. El chiar i-a criticat pe „oponenţii şi inamicii” Arabiei Saudite care, spunea el, încercau să exploateze moartea tatălui lui pentru a submina conducerea ţării.
Jamal Khashoggi, care scria pentru The Washington Post şi trăia în SUA, a fost ucis în interiorul Consulatului saudit din Istanbul, în octombrie 2018.
Oficialii saudiţi susţin că moartea lui este rezultatul unei „operaţiuni ilegale”. La nivel internaţional, justificarea lor a fost pusă la îndoială.
Într-un final, autorităţile saudite au comunicat că el a fost ucis de o echipă însărcinată să îl facă să se întoarcă în State. Jurnalistul se afla în autoexil în SUA din 2017. El a mers pe 2 octombrie 2018 la Consulatul saudit din Istanbul pentru a procura anumite documente necesare pentru a se căsători cu Hatice Cengiz.
Anchetatorii cred că a fost ucis şi trupul lui dezmembrat în timp ce logodnica lui aştepta afară. Nu au fost găsite rămăşiţele lui pământeşti.
În decembrie 2019, după un proces ţinut departe de public, o curte de justiţie din Riad a condamnat la moarte cinci bărbaţi pentru rolurile avute în operaţiune.
Detaliile dispariţiei şi ale morţii lui au şocat lumea, iar potrivit unui raport ONU este posibil ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi alţi înalţi oficiali saudiţi să fi fost implicaţi. Prinţul a negat acuzaţiile de a fi fost implicat în crimă, dar a spus că îşi asumă „întreaga reponsabilitate ca lider în Arabia Saudită, mai ales pentru că a fost comisă de indivizi care lucrau pentru guvernul saudit”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.