Extrema dreaptă germană AfD s-a impus larg duminică în alegerile din Turingia, în estul ţării, şi se află cot la cot cu conservatorii în Saxonia, scoruri fără precedent în cazul acestui partid şi care reprezintă o nouă lovitură dură aplicată coaliţiei lui Olaf Schoz, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste scrutine cu valoare de test în cele două landuri din fosta RDG, bastioane electorale ale extremei drepte, s-au desfăşurat într-un context deosebit de tensionat, la peste o săptămână de la un triplu omor cu cuţitul imputat unui sirian, la Solingen, care a bulversat ţara şi a relansat dezbaterea pe tema imigraţiei.

În Turingia, unul dintre cele mai mici landuri germane, în care extrema dreaptă este condusă de către Björn Höcke, una dintre figurile sale cele mai radicale, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) este prezentat ca învingător detaşat, cu 30,5-33,5%, urmat de Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori), cu 24,5%, potrivit primelor sondaje la închiderea secţiilor de votare difuzate de televiziunile publice ARD şi ZDF.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

În Saxonia, conservatorii din CDU au un uşor avans (31,5-32%), urmaţi imediat de AfD (30-31,5%).

Un nou venit, Partidul BSW al fostei muze a extremei stângi Sahra Wagenknecht, îşi face o intrare spectaculoasă şi este creditat cu un scor cuprins între 12 şi 16% în ambele landuri şi ar putea poza drept cel care face cărţile în vitoare guverne regionale.

Victoria AfD în Turingia constituie o premieră în Germania postbelică, în pofida faptului că este improbabil ca formaţiunea să conducă regiunea, având în vedere că toate celalte partide refuză orice coaliţie cu ea.

SACŢIONAREA GUVERNULUI SCHOLZ

Atât AfD, cât şi BSW au atras prin discursul lor virulent împotriva imigraţiei şi cerând oprirea livrărilor de armament Ucrainei, o poziţie foate populară în aceste regiuni din fosta RDG comunistă în care frica de război este profund ancorată.

Primele rezultate confirmă totodată o înfrângere majoră a Guvernului de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz cu Verzii şi Partidul Liberal (FDP), cu un an înaintea algerilor legislative din 2025.

Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz, care se afla deja la un nivel scăzut în precedentul mandat regional, înregistrează un scor între 6,5 şi 8,5%.

Verzii ies din Parlamentul din Turingia, iar FDP din ambele adunări regionale.

Aceste landuri, care dispun de prerogative importante în sistemul german al aducaţiei sau securităţii, ar putea să fie guvernate de alianţe largi eteroclite între dreapta şi stânga.

Liderii AfD au încercat să obţină capital politic din şocul cauzat de atacul cu cuţitul de la Solingen, un oraş din vestul Germaniei, acuzînd guvernele federale succesive de semănarea ”haosului”.

Presupus atacator, suspectat de legături cu organizţaia jihadistă Statul Islamic (SI), a reuşit să se sustragă unei decizii de expluzare în Bulgaria.

Guvernul lui Scolz, asupra căruia se exercită presiuni, a anunţat o înăsprire a regulilor privind purtarea armelor albe şi controlului imigraţiei.

”SCHIMBĂRI EXTREME”

În privinţa imigraţiei, ”trebuie să aibă loc schimbări extreme. Acest lucru va fi posibil cu AfD”, declară Jörg, un alegător AfD care preferă să nu-şi spună numele. Acest angrosit în vârstă de 54 de ani se declară în favoarea unei creşteri a expulzărilor delincvenţilor străini.

AfD - în mod esenţial eurosceptic de la înfiinţare în 2013 - s-a radicalizat în urma marii crize a migraţiei din 2015, pandemiei covid-19 şi Războiului din Ucraina, care a slăbit prima economie europeană şia făcur inflaţia să ”explodeze”.

El a obţinut mai multe succese electorale în ultimele luni, obţinând cel mai bun scor din istoria sa la alegerile europene din iunie.

Fosta RDG comunistă s-a dovedit un teren fertil, din cauza inegalităţilor persistente de după Reunificarea din 1990 şi a unei profunde crize demografice legată de plecarea tinerilor către alte regiuni, în pofida faptului că şi-a regăsit atractivitatea economică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.