O explozie a fost auzită marţi seara târziu, la o bază utilizată de coaliţia internaţională antijihadistă într-un sector al aeroportului internaţional din Bagdad, au anunţat forţele de securitate irakiene într-un comunicat, un înalt responsabil al securităţii făcând referire la două atacuri cu rachete. Astfel de atacuri în general sunt puse pe seama miliţiilor proiraniene, iar evenimentul intervine chiar în ajunul vizitei pe care noul preşedinte al Iranului este aşteptat să o facă în Irak, aceasta fiind prima sa deplasare externă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Declaraţia forţelor irakiene, publicată de agenţia de presă INA, spune că nu s-a putut determina „originea exploziei”, dar precizează că traficul aerian continuă „normal” şi că „niciun zbor nu a fost întrerupt”.

Un responsabil de rang înalt al securităţii, care a vorbit sub protecţia anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului, a declarat pentru AFP că „două rachete Katiuşa” se află la originea exploziei. „Una a căzut pe complexul forţelor antiteroriste irakiene. A doua a căzut în interiorul bazei care găzduieşte coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington”, a declarat acest înalt responsabil.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Incidentul a avut loc cu doar câteva ore înaintea unei vizite în Irak a noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian.

Potrivit presei de stat iraniene, preşedintele Masoud Pezeshkian a sosit miercuri la Bagdad, efectuând o vizită oficială în Irak, ţară care este un aliat strategic atât al Teheranului, cât şi al Washingtonului.

Irakul găzduieşte mai multe partide şi grupări armate aliate Iranului, Teheranul sporindu-şi în mod constant influenţa în Irak, marele producător de petrol .

Un partener rar atât al Statelor Unite, cât şi al Iranului, Irakul găzduieşte 2.500 de soldaţi americani şi are miliţii susţinute de Iran legate de forţele sale de securitate.

De la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, în octombrie, Irakul a suferit o escaladare a atacurilor de tip răzbunare.

„Plănuim să semnăm mai multe acorduri”, a declarat Pezeshkian, considerat un moderat, care face prima sa deplasare oficială în străinătate.

Statele Unite şi Irakul au ajuns la o înţelegere pentru retragerea forţelor de coaliţie conduse de SUA în Irak.

Miiţiile aliniate Iranului au atacat în mod repetat trupele americane din Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza.

Pezeshkian intenţionează, de asemenea, să viziteze Kurdistanul irakian, o regiune în care Iranul a efectuat atacuri în trecut, afirmând că este folosită ca loc de întâlnire pentru grupurile separatiste iraniene, precum şi pentru agenţii Israelului, duşmanul său de moarte.

Bagdadul a încercat să risipească preocupările Iranului cu privire la grupurile separatiste regionale, încercând să relocheze unii membri printr-un pact de securitate cu Teheranul semnat în 2023. "Avem mai multe domenii de cooperare, inclusiv probleme politice, regionale şi de securitate", a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi înaintea călătoriei preşedintelui, potrivit mass-media de stat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.