Experţii sud-coreeni au lansat marţi dimineaţă un avertisment cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice, după haosul global provocat de ransomware-ul WannaCry. Acest avertisment vine după ce mai multe companii de securitate cibernetică au identificat o legătură între regimul nord-coreean şi atacul cibernetic mondial, care a afectat peste 150 de ţări, transmite France Presse.
Peste 300.000 de calculatoare au fost afectate în ultimele patru zile de un atac cibernetic mondial, catalogat drept cel mai amplu atac din istorie, care a vizat în mod nediscriminatoriu bănci, spitale, companii private şi agenţii guvernamentale.
Compania Hauri a precizat că un cod inclus în ultimul atac cibernetic este similar cu alte activităţi de hacking orchestrate de regimul de la Phenian, inclusiv cu atacurile asupra Sony Pictures şi băncii centrale din Bangladesh.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Directorul Simon Choi a avertizat de la finele anului trecut cu privire la atacuri de timp ransomware, care ar putea să fie lansate de către hackerii guvernamentali ai Coreei de Nord.
”Am văzut semne de la finele anului trecut, potrivit cărora regimul nord-coreean oregătea atacuri ransomware sau chiar începea asemenea atacuri, vizând unele companii sud-coreene”m a declarat Choi.
Acesta a atras atenţia asupra unui atac cibernetic masiv de anul trecut, care a presupus furarea datelor a 10 milioane de utilizatori Interpark, un magazin online extrem de popular în Coreea de Sud.
Atunci, hackerii au cerut până la 3 milioane de dolari în bitcoin pentru a elibera datele utilizatorilor sud-coreeni de Interpark.
Autorităţile sud-coreene au aruncat vina pe principala agenţie de informaţii de la Phenian.
Choi susţine că noi atacuri cibernetice sunt posibile ”în special pentru că, spre deosebire de testele nucleare sau cu rachete, ei pot să nege orice implicare în aceste atacuri şi să scape basma curată”.
Cercetătorii în securitate cibernetică au descoperit o posibilă legătură nord-coreeană în campania de atacuri informatice, care a produs haos în întreaga lume şi a deschis noi rupturi politice în relaţia dintre Rusia şi Statele Unite.
Cercetătorul Google, Nell Mehta, a postat imaginea unui cod ce demonstrează anumite similarităţi între virusul WannaCry şi o încercare de hacking atribuită regimului de la Phenian.
Alţi experţi s-au îndreptat spre acelaşi indiciu lăsat în urmă de către hackeri, declarând că în spatele atacurilor cibernetice sunt hackerii guvernamentali din Coreea de Nord.
”Credem că asta ar putea să fie cheia pentru rezolvarea unei părţi a misterului din jurul acestui atac”, au declarat cercetătorii de la firma de securitate cibernetică Kaspersky.
Directorul Intezer Labs, Itai Tevet, a confirmat legătura dintre regimul nord-coreean şi WannaCry.
”Intezer Labs confirmă atribuirea #WannaCry către Coreea de Nord, nu doar din cauza funcţiei din Lazarus. Mai multe detalii vor veni”, a scris directorul firmei israeliene de securitate cibernetică într-un mesaj postat pe Twitter.
Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat în weekend că acest atac cibernetic demostrează pericolul reprezentat de stocarea unor vulnerabilităţi de software în serverele NSA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.