Marina rusă a efectuat exerciţii militare în Arctica, în apropiere de Zemlia Aleksandri, arată imagini satelitare surprinse de societatea de tehnologie spaţială Maxar Technologies, cu sedul în Colorado, o dovadă a faptului că preşedintele Vladimir Putin intenţionează să consolideze prezenţa militară rusă în această regiune disputată, relatează Euronews.
Trei submarine nucleare ruseşti au traversat aproape simultan pe sub greţurile arctice în locul respectiv.
#Satellite imagery from March 27, 2021, reveals a Russian #naval exercise, known as Umka-2021, in progress. Seen here is a Delta IV #submarine partially broken through the ice south of Alexandra Island. pic.twitter.com/zk9yPue9gJ
— Maxar Technologies (@Maxar) March 29, 2021
Insula Aleksandra face parte din arhipelagul rus Franz Josef, pe care armata rusă a înfiinţat recent o bază.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Rusia acordă prioritate unei consolidări a prezenţei sale militare în regiunea arctică, în care s-ar afla un sfert dintre zăcămintele nedescoperite de petrol şi gaze naturale din lume.
Moscova evaluează la 30.000 de miliarde de dolari valoarea bogăţiilor minerale ale Arcticii.
Vladimir Putin a lăudat vineri succesul unor exerciţii fără precedent ale Marinei ruse şi a precizat că submarine au efectuat tiruri cu torpile, iar avioane de vânătoare au survolat Polul Nord.
El a ordonat ”continuarea expediţiilor arctice în vederea studierii şi dezvoltării prezenţei (ruse) în Marele Nord, cu scopul de a asigura securitatea militară a Rusiei”.
Incidentul în care canalul Suez a fost blocat timp de aproape o săptămână, îl încurajează pe liderul de la Kremlin să caute să dezvolte alte rute comerciale care ar putea să treverseze Marele Nord, o consecinţă a modificărilor climatice.
Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia îşi dispută jurisdicţia asupra unor părţi ale Articii, iar scăderea volumului gheţii polare oferă noi posibilităţi de exploatare a resurselor regiunii şi deschiderii unor noi căi de navigaţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.