Reprezentanţii executivului olandez au transmis vineri seara că se opun organizării unui miting pentru referendumul constituţional turc la Rotterdam şi au de gând să informeze în această privinţă autorităţile de la Ankara, transmite Reuters.
Anterior, preşedintele unei asociaţii a turco-olandezilor a susţinut că ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, plănuia să participe pe 11 martie la un miting pro-Erdogan de la Rotterdam.
Diplomatul turc spera că îi poate convinge pe membrii diasporei turce din Olanda să voteze în favoare reformelor constituţionale, care vor extinge considerabil puterile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reacţia executivului olandez vine la scurt timp după anularea a două mitinguri pro-Erdogan din Germania, care au generat noi tensiuni diplomatice între Ankara şi Berlin.
Localitatea Gaggenau a anulat organizarea evenimentului cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Bekir Bozdag, care urma să vorbească despre referendumul constituţional în faţa susţinătorilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Primarul Michael Pfeiffer a insistat că nu este vorba despre o decizie politică şi nu a primit niciun îndemn de la autorităţile federale înainte de a retrage autorizaţia evenimentului organizat de către Uniunea Democraţilor Turco-Europeni.
Anularea evenimentului de campanie a fost decisă ca urmare a numărului masiv de persoane care şi-au anunţat prezenţa într-o sală relativ neîncăpătoare.
Un al doilea miting pro-Erdogan a fost anulat în localitatea Frechen, situată la doar câşiva kilometri de metropola Koln.
Însă, Turcia s-a arătat furioasă de decizia autorităţilor locale din Gaggenau.
”Ce fel de democraţie mai este asta?”, a declarat Bozdag.
Ministrul Justiţiei era într-o vizită la Strasbourg, unde a decis să zboare direct în Turcia după anularea evenimentului de campanie din Gaggenau.
”Cu asemenea decizii, vedem cu siguranţă adevărata faţă a celor care au profitat de orice oportunitate pentru a da lecţii cu privire la democraţie şi libertate de exprimare Turciei”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.
Aproximativ 3 milioane de turci locuiesc în Germania, iar dintre aceştia alţi 1,5 milioane au dreptul de a vota în referendumul constituţional din 16 aprilie, care vizează extinderea puterilor lui Recep Tayyip Erdogan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.