Numărul execuţiilor anuale a scăzut la nivel global cu aproape o treime, în 2018 ajungând astfel mai cel mai mic nivel din ultimii zece ani, a informat Amnesty International, scrie BBC.
În 2018, în jur de 690 de persoane au fost executate în 20 de ţări, în afară de China, o scădere cu 31% faţă de 2017 când s-au înregistrat 993 de decese.
Numărul execuţiilor în Iran a scăzut cu 50% după ce pedeapsa cu moartea nu a mai fost aplicată pentru anumite infracţiuni legate droguri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Amnesty a informat însă că în China au fost executate mii de persoane, dar astfel de cifre sunt ţinute secret de guvernul chinez. Astfel, China ar ocupa primul loc în clasamentul cu cele mai multe execuţii. Următoarele patru poziţii sunt ocupate de Iran, Arabia Saudită, Vietnam şi Irak. În aceste ţări au avut loc 77% dintre cele 690 de execuţii.
Raportul Amnesty arată că deşi numărul execuţiilor a scăzut în unele ţări, în multe altele acesta a crescut, inclusiv în SUA, Japonia, Singapore, Sudanul de Sud şi Belarus.
„Scăderea dramatică în numărul de execuţii la nivel global demonstrează că chiar şi ţările de la care era aşteptat cel mai puţin sunt dispuse să se schimbe şi să îşi dea seama că pedeapsa cu moartea nu este răspunsul”, a afirmat Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International.
„Este un indiciu optimist care arată că este doar o chestiune de timp până când această pedeapsă crudă va fi doar istorie, acolo unde îi este locul”, a adăugat el.
Iranul, care execută sute de oameni anual, majoritatea pentru infracţiuni în legătură cu drogurile, şi-a modificat legile privind astfel de infracţiuni în 2018. Decizia, care s-a aplicat retroactiv, a vizat în jur de 5.000 de deţinuţi care urmau să fie executaţi.
La sfârşitul lui 2018, în total, 106 ţări au renunţat la pedeapsa cu moartea pentru toate infracţiunile.
Ţările care au observat cele mai semnificative scăderi în 2018 faţă de 2017 sunt Iran (de la 507 la 253), Irak (de la 125 la 52), Pakistan (de la 60 la 14) şi Somalia (de la 24 la 13).
Tot în 2018, în Thailanda a avut loc prima execuţie din 2009, conform Amnesty iar la începutul lui 2019, autorităţile din Sri Lanka căutau personal pentru a implementa pedeapsa cu moartea ca parte a unor eforturi de a combate traficul de droguri. Pedeapsa cu moartea este legală în Sri Lanka iar 1.300 de oameni se află în aşteptare pentru a fi executaţi, cu toate că nu a mai avut loc o execuţie din 1976.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.