Parlamentul portughez a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de lege care autorizează ”moartea asistată medical”, care face din această ţară catolică al patrulea stat european, după grupul Benelux, care legalizează eutanasia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Textul a fost aprobat cu 136 de voturi la 78 şi patru abţineri, constând într-o majoritate de voturi ale Partidului Socialist, care le-a dat libertate de vot deputaţilor săi, a unei părţi a deputaţilor Partidului Social Democrat (centru-dreapta) - între care şi Rui Rio, liderul opoziţiei de dreapta -, Blocul Stâgii (extrmă stânga) şi partidului în favoarea drepturilor animalelor PAN.

Rezultatul acestui vot final, la care publicul nu a asistat în hemiciclu din cauza restricţiilor sanitare impuse din cauza covid-19, părea asigurată în măsura în care mai multe texte în favoarea eutanasiei au fost deja adoptate în februarie de către o majoritate a deputaţilor.

Această lege, care uneşte aceste diverse iniţiative, prevede ca numai portughezii majori, care locuiesc în ţară şi care se află ”într-o situaţie de suferinţă extremă, care prezintă leziuni ireversibile” sau care suferă ”de o boală incurabilă” vor putea să recurgă la sinuciderea asistată.

Cererea bolnavului aflat la sfârşitul vieţii este necesar să fie validată de către mai mulţi medici şi de către un psihiatru atunci când există îndoieli cu privire la capacitatea persoanei respective de a face o asemenea alegere ”liberă şi clară”. La momentul respectiv, medicul pacientului este necesar să se asigure o ultimă dată de voinţa acestuia de a-şi pune capăt zilelor, în prezenţa unor martori.

Moartea asistată va putea să aibă loc în instituţii ale serviciului naţional de sănătate sau în orice alt loc ”ales de pacient”, în măsura în care va dispune de ”condiţiile clinice şi de confort adecvate”, prevede legea.

BISERICA CATOLICĂ, INDIGNATĂ

În urma adoptării de către Parlament, textul este trimis preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, care poate să-l promulge, să-l trimită la examinare la Curtea Constituţională sau să se opună prin veto, care poate fi însă anulat printr-un al doilea vot al deputaţilor.

Reales duminică în al doilea mandat, şeful statului este un catolic fervent şi a evitat să ia poziţie în mod deschis în acest subiect.

Biserica Catolică şi-a exprimat imediat ”indignarea” faţă de o lege care reprezintă un ”recul fără precedent”, într-un comunicat al Conferinţei episcopale.

”Medicii nu sunt agenţii morţii!”, a reacţionat Asociaţia Medicilor Catolici portughezi, care l-a îndemnat pe şeful statului să se opună prin veto, pentru ca Portugalia să nu intre în ”grupul nedemn şi minoritar” al ţărilor care au aprobat eutanasia.

În Europa, trei ţări au aprobat eutanasia, şi anume Belgia, Olanda şi Luxemburg.

PROIECT DE REFERENDUM, ABANDONAT

Deputata socialistă Isabel Moreira, o specialistă în drept constituţional care a participat la redactarea finală a legii, a salutat dezbaterea intensă care a condus la adoptarea unui text care respectă ”libera alegere şi autonomia fiecăruia”.

Spania vecină a făcut, de asemenea, un pas în această direcţie, în decembrie, iar un proiect de lege al Guvernului urmează să fie supus unui vot în Senat până la sfârşitul lui martie.

În octombrie, Parlamentul portughez a respins un proiect cu privire la un referendum pe tema eutanasiei, în urma unei petiţii lansate de către Federaţia pentru Viaţă, care a strâns aproape 100.000 de semnături.

”Este vorba despre provocarea activă a morţii cuiva. Or rolul statului este să aibă grijă, nu să ucidă”, sublinia José Maria Seabra Duque, unul dintre conducătorii acestei organizaţii, de inspiraţie catolică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.