Agenţia europeană de poliţie EUROPOL anunţă arestarea a patru persoane şi deconectarea a 100 de servere în ”cea mai mare mare operaţiune realizată vreodată” - denumită ”Endgame” - împotriva unor programe informatice de tip malware deosebit de agresive, care joacă un rol major în desfăşurarea unor ransomware-uri, programe informatice folosite în şantajarea unor întreprinderi ale căror date le piratează, relatează AFP.
Această vastă operaţiune internaţională a avut ”un impact mondial asupra ecosistemului «dropper»-ilor”, anunţă Europol.
Over 100 servers taken down worldwide, leading to four arrests and freezing of illegal proceeds!
— Thomas Roccia (@fr0gger_) May 30, 2024
"Operation Endgame, coordinated from Europol’s headquarters, targeted droppers including, IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee and Trickbot." This is amazing work!… pic.twitter.com/ylECIkazqF
”Dropper” este un tip de program informatic folosit în vederea infiltării unor sisteme informatice cu scopul desfăşurării unor programe periculoase.
În afară de cele patru persoane arestate, numele a opt fugari cu legături cu aceste activităţi infracţionale urmează să fie introduse pe lista celor mai căutate persoane din Europa.
Această razie - coordonată în perioada 27-29 mai de la sediul Agenţiei europene pe poliţie de la Haga - a condus la arestări în Armenia şi Ucraina şi la aproximativ 20 de percheziţii în patru ţări.
Serverele vizate se aflau în diverse ţări europene, Statele Unite şi Canada.
Ancheta - deschisă în 2022 - a arătat că unul dintre suspecţii principali a obţinut cel puţin 69 de milioane de euro în criptomonede prin închirierea unei infrastructuri cirminale în vederea desfăşurării unor ransomware-uri, precizează Agenţia judiciară europeană EUROJUST.
Operaţiunea ”Endgame” nu s-a încheiat, anunţă Eruropol.
Alte arestări ar putea să aibă loc în zilele următoare.
7.000 DE ATACURI VIZÂND ÎNTREPRINDERI
În februarie 2024, poliţia federală americană (FBI) şi Europol au reuşit să neutralizeze o parte a infrastructurii grupului de hackeri Lockbit, la rândul său un specilaist în ransomware.
Poliţiştii au avut astfel acces la dosare interne ale hackerilor.
În mai, autorităţile au dezvăluit identitatea presupusului cap al reţelei, un anume Dmitri Iurevici Horoşev, un cetăţean rus în vârstă de 31 de ani.
Aproximativ 7.000 de atacuri vizând întreprinderi şi administraţii - majoritatea în Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania şi China - au fost atribuite Lockbit din iunie 2022 şi până în februarie 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.