Eurodeputaţii au cântat moercuri în cor ”O bella ciao, bella ciao !” împotriva luării de cuvânt a premierului naţionalist ungar Viktor Orban în Parlamentul European (PE) pentru a-şi prezenta, aşa cum vrea tradiţia, priorităţile preşedinţiei semestriale a Ungariei a Consiliului UE până la sfârşitul lui decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O conferinţă de presă a lui Viktor Orban, marţi, a fost de asemenea sabotată.

La sfârşitul discursului premierului ungar în faţa membrilor PE, mai mulţi deputaţi din hemiciclu au cântat ”Bella ciao”.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

După ceu deputaţii europeni au cânt timp de aproximativ 30 de secunde acest imn revoluţionar şi antifascist italian, preşedinta PE Roberta Metsola a intervenit.

”Nu este nici Eurovision şi nici Casa de Papel”, i-a pus ea la punct pe deputaţii europeni.

Însă deputaţii au continuat să cânte.

Atunci, preşedinta PE a cerut ”respectarea demnităţii acestei instituţii”.

Viktor Orban se află la Strasbourg pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei semestriale a Ungariei a Consiliului UE, până la sfârşitul lui decembrie.

”Uniunea Europeană (UE) are nevoie să se schimbe”, iar preşedinţia ungară ”vrea să fie cataliozatorul acestei schimbări”, a declarat el în faţa eurodeputaţilor.

El a insistat în mai multe rânduri asupra luptei împotriva imigraţiei şi a pus sub semnul întrebării strategia UE în Războiul din Ucraina.

Înfruntările în hemiciclu s-au multiplicat în ultima perioadă, din cauza apropierii pe care Viktor Orban o afişează faţă de Moscova.

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin în iulie, încălcând poziţia diplomatică a UE.

”I S-A VÂNDUT LUI PUTIN”

Premierul ungar a fost întrerupt marţi, în timpul unei conferinţe de presă în sediul PE, la Strasbourg, de către un activist ungar, Márton Gyekiczki, un consilier municipal din opoziţie.

Bărbatul a sărit în mijlocul sălii şi a aruncat în premierul ungar cu un teanc de bancnote, după care a fost prins de membri ai serviciului de securitate şi evacuat.

”Cu cât i-ai vândul lui Putin ţara (Ungaria)? Cu cât ai vândut ţata, domnule prim-ministru?”, a strigat Gyekiczki.

”I s-a vândut lui Putin, i s-a vândut lui Xi Jinping!”, a strigat el.

Premierul ungar a încercat apoi să destinfă atmosfera.

”Ungara este o limbă dificilă, iar comunicarea este destul de brutală. Dar atunci când un politician ungar îi spune altuia că este rău, în cultura noastră asta înseamnă că nu este acord cu voi”, a declarat el imediat după incident.

Márton Gyekiczki, activistul care a fost scos afară din sală, este membru al Partidului Coaliţia Democratică (DK) ungară şi membru al Consiliului Municipal al unei periferii a Budapestei.

Guvernul ungar se află de mult timp în conflict cu Uniunea Europeană (UE).

UE consideră că unele dintre acţiunile premierului ungar vizează să restrângă drepturi democratice.

Ea îl critică din cauza relaţiilor strânse pe care le întreţine cu regimuri autoritariste ca Rusia şi China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.