Partidul Reformei din Estonia, aflat la putere, a ales, sâmbătă, un înlocuitor pentru prim-ministrul Kaja Kallas, care se pregăteşte să preia funcţia de nou şef al politicii externe a Uniunii Europene, relatează dw.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul executiv al partidului de centru-dreapta l-a numit Kristen Michal, actualul ministru al mediului, pentru a prelua funcţia de conducere.

Kallas, care a devenit prima femeie prim-ministru a statului baltic în ianuarie 2021, a fost aleasă de liderii UE pentru a-l înlocui pe Josep Borrell în funcţia de diplomat de top al blocului, după recentele alegeri europene.

Kallas trebuie încă să fie confirmată de Parlamentul European.

Michal trebuie, de asemenea, să obţină aprobarea parlamentului estonian, Riigidogu, precum şi a preşedintelui Alar Karis.

Michal, în vârstă de 48 de ani, a mulţumit partidului pentru încrederea acordată şi a declarat că securitatea naţională va rămâne un aspect-cheie al mandatului său.

"Poporul eston are nevoie de asigurări că pământul şi casa noastre sunt protejate şi că ţara este bine condusă", a spus el într-o declaraţie de presă.

Fosta republică sovietică este în prezent unul dintre membrii tot mai numeroşi ai NATO care au o graniţă comună cu Rusia.

Sub conducerea lui Kallas, Estonia a fost unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei din Europa, ajungând pe o listă rusă a celor căutaţi pentru acuzaţii penale.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Michal este un politician experimentat, fiind activ în Partidul Reformator încă de la sfârşitul anilor 1990.

El reprezintă o alternativă la Kallas, care a preluat funcţia de conducere cu o bogată experienţă internaţională, dar a părut adesea în afara zonei sale de confort pe plan intern.

El este "mult mai puternic în tactici politice decât am fost eu vreodată", a declarat Kallas sâmbătă pentru portalul de ştiri Delfi.

Michal a lăsat de asemenea să se înţeleagă în declaraţia sa de presă că va revizui actualul acord de coaliţie de 4 ani al guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.