Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a sugerat în mod fals miercuri la cea mai mare adunare anuală a jurnaliştilor de culoare din ţară că rivala sa democrată Kamala Harris şi-a minimalizat anterior moştenirea sa de om de culoare, pe care a resuscitat-o doar în ultimii ani, ca să o exploateze în scopuri electorale. Vicepreşedintele Kamala Harris a ripostat cu atenţie fostului preşedinte după ce acesta a pus la îndoială legitimitatea identităţii sale ca femeie de culoare, scrie The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kamala Harris a spus miercuri că Donald Trump a pus în scenă "acelaşi spectacol vechi" de "dezbinare şi lipsă de respect". Replica calibrată a vicepreşedintelui este probabil un prim indiciu al modului în care ea va răspunde atacurilor rasiste grosolane ale lui Donald Trump, notează NYT.

"Poporul american merită mai mult", a declarat Kamala Harris la Houston, la o convenţie a Sigma Gamma Rho, una dintre cele mai proeminente frăţii de culoare din ţară. "Poporul american merită un lider care spune adevărul, un lider care nu răspunde cu ostilitate şi furie atunci când este confruntat cu faptele. Merităm un lider care să înţeleagă că diferenţele noastre nu ne dezbină - ele sunt o sursă esenţială a forţei noastre", a punctat Kamala Harris.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Dar ea nu a citat sau şi nici nu s-a referit în mod direct la comentariile făcute de Trump ceva mai devreme, la Chicago, unde acesta s-a întrebat, în faţa unei reuniuni a jurnaliştilor de culoare: "Este ea indiană sau este neagră?" De asemenea, el a afirmat în mod fals că Harris obişnuia să se identifice ca fiind indiancă şi apoi "dintr-o dată, a dat-o cotită şi a devenit o persoană de culoare".

"Ea a fost întotdeauna de origine indiană şi a promovat doar moştenirea indiană. Nu am ştiut că este de culoare până acum câţiva ani, când s-a întâmplat să devină de culoare, iar acum vrea să fie cunoscută ca fiind de culoare", a spus Trump, stârnind o serie de huiduieli din partea unui public de aproximativ 1.000 de persoane. "Aşa că nu ştiu, este ea indiană sau este ea neagră?" a continuat Trump. "Dar ştiţi ce, eu respect oricare dintre origini, dar ea, evident, nu, pentru că a fost indiană din cap până în picioare, iar apoi, dintr-o dată, a dat-o cotită şi a devenit o persoană de culoare" - a spus Trump la Chicago.

CARE ESTE ADEVĂRUL

Vicepreşedinta SUA este de origine jamaicană şi indiană şi a urmat cursurile Universităţii Howard, o universitate istoric consacrată persoanelor de culoare.

În campaniile anterioare, fostul preşedinte Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, i-a ignorat în mare măsură pe republicanii care, în frunte cu Trump, l-au acuzat în mod fals că s-a născut în Kenya.

"Nu trebuie să le spun oamenilor din Atlanta că generaţii de americani înaintea noastră au dus lupta pentru libertate", a declarat Kamala Harris în timpul unui miting desfăşurat marţi seară la Atlanta. "Acum ştafeta este în mâinile noastre", a spus ea.

Harris este membră a Alpha Kappa Alpha, care, împreună cu Sigma Gamma Rho, face parte din "Divine Nine", un grup de frăţii şi comunităţi de culoare care s-a grăbit să mobilizeze alegătorii în favoarea sa. Faptul că ea l-a înlocuit pe Biden în cursa pentru Casa Albă a energizat mulţi democraţi, inclusiv afro-americani.

Trump, la rândul său, a înregistrat anterior progrese în rândul alegătorilor de culoare. Comentariile sale - făcute în timpul unei apariţii la o convenţie a jurnaliştilor de culoare din Chicago - au părut să servească drept încercare de a crea o prăpastie între aceşti alegători şi Harris.

Asha' Jones, membră a Sigma Gamma Rho, care a participat la evenimentul din Houston, a declarat că atacurile lui Trump la adresa Kamalei Harris sunt josnice. "Ea nu trebuie să dovedească nimănui că este de culoare", a spus Jones. "Ea înţelege cine este". Mai mulţi participanţi, toţi purtând jachetele aurii tradiţionale ale frăţiei, au citat cuvintele lui Michelle Obama, fosta primă-doamnă: "Când ei sunt jos, noi suntem sus".

La rândul său, Kamala Harris a părut să se facă ecoul acestui sentiment în încheierea discursului său. "Să continuăm să luptăm cu credinţă, cu optimism şi cu speranţă", a îndemnat ea.

CURTAREA ALEGĂTORILOR DE CULOARE

De la lansarea campaniei sale pentru Casa Albă la începutul acestei luni, Harris s-a confruntat cu o avalanşă de atacuri sexiste şi rasiste online, unele conturi de extremă dreapta punându-i la îndoială identitatea rasială. Liderii Partidului Republican i-au îndemnat pe aleşi să se abţină de la atacurile personale şi să se concentreze asupra poziţiilor sale politice. Trump însuşi a folosit insulte personale împotriva lui Harris şi a declarat că va ignora sfaturile de a-şi modera retorica. "Nu voi fi drăguţ!", le-a spus el susţinătorilor la un miting de campanie.

La un miting în Pennsylvania, mai târziu, miercuri, Trump nu a mai menţionat comentariile sale cu privire la identitatea rasială a lui Harris, dar înainte ca el să urce pe scenă, ecranele arenei au arătat articole vechi de presă care evidenţiau originea ei indiano-americană, şi nu moştenirea ei de culoare.

Whit Ayres, un strateg republican, a declarat că punerea sub semnul îndoielii din partea lui Trump a originii rasiale a lui Harris nu a fost "o mişcare înţeleaptă".

"Există o mulţime de probleme politice pe care o poate ataca fără să se ia de identitatea ei", a spus strategul, citat de Reuters.

În recensământul din 2020, 33,8 milioane de americani s-au identificat ca fiind multirasiali, faţă de nouă milioane în 2010.

În timpul interviului său de pe scena conferinţei jurnaliştilor de culoare, unele dintre declaraţiile false ale lui Trump au fost întâmpinate cu murmure şi râsete din partea mulţimii. La un moment dat, cineva a strigat: "Domnule, nu vă este ruşine?", înainte ca alţii să-l facă să tacă.

Apariţia lui Trump la această conferinţă a făcut parte dintr-un efort mai amplu de a curta alegătorii de culoare, inclusiv evenimente de campanie în oraşe cu o populaţie numeroasă de culoare, cum ar fi Atlanta, unde va organiza un miting sâmbătă.

Campania sa a fost încurajată de sondajele care arată o slăbire a sprijinului în rândul bărbaţilor de culoare pentru preşedintele Joe Biden, fostul său adversar.

Alegătorii de culoare sunt în mod tradiţional cel mai loial bloc de votanţi ai democraţilor şi l-au sprijinit pe Biden cu 92% faţă de  8% pentru Trump în 2020, potrivit Pew Research.

Dar decizia lui Biden de a se retrage în favoarea lui Harris a zdruncinat cursa, sondajele de opinie publică arătând un nou entuziasm pentru candidatura ei în rândul alegătorilor de culoare şi al celor tineri.

Un sondaj naţional Reuters/Ipsos publicat marţi arată că Harris îl conduce pe Trump cu 43%-42%, în marja de eroare a sondajului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.