”Turcia va lua ceea ce-i revine de drept în Marea Neagră, în Marea Egee şi în Marea Mediterana (...). Nu vom face absolut nicio concesie cu privire la ceea ce ne aparţine”, a declarat miercuri, într-un discurs, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pentru asta, suntem hotărâţi să facem tot ceea ce este necesar pe plan politic, economic şi militar”, a subliniat el.

Aceste declaraţii intervin în plină escaladare a tensiunilor între Ankara şi Atena, în estul Mării Mediterane, unde descoperirea unor importante zăcăminte de gaze naturale, în ultimii ani, a agravat dispute vechi între cele două ţări cu privire la frontierele lor maritime.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Turcia a desfăşurat de la 10 august o navă de cercetare seismică, însoţită de o escortă militară, în zona revendicată de către Grecia, provocând furia Atenei, care a desfăşurat, la rândul ei, bastimente în regiune.

”Noi ne invităm interlocutorii să (...) se abţină de la orice eroare care le-ar deschide calea ruinei”, a tunat Erdogan, referindu-se la Grecia, pe care însă nu a numit-o.

Erdogan susţine acest discurs plin de vitriol la o zi după o deplasare la Atena şi Ankara a efului diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui ţară depune eforturi să calmeze tensiunile printr-o mediere.

Ankara este pregătită de dialog, dar numai dacă Atena nu pune nicio ”condiţie prealabilă”, a anunţat marţi ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu.

Pe teren, situaţia pare explozivă, iar Ankara şi Atena, două membre NATO cu relaţii în mod istoric delicate, au efectuat marţi manevre navale rivale.

Grecia, Franţa Italia şi Cipru urmează să efectueze de miercuri până vineri un exerciţiu militar comun în estul Mării Mediterana, la sud de Creta şi Cipru.

Franţa, care susţine Grecia în această dispută, a subliniat miercuri că Marea Mediterana nu ar trebui să fie ”un teren de joacă” al ”ambiţiilor unora”.

”Respectarea dreptului internaţional trebuie să fie regula şi nu excepţia”, a declaart ministrul francez al Apărării Florence Parly.

”Mesajul nostru este simplu: prioritatea dialogului, cooperării şi diplomaţiei, pentru ca Mediterana de est să fie un spaţiu al stabilităţii şi respectării dreptului internaţional”, a subliniat ea.

Reproşând Atenei faptul că vrea să ralieze Uniunea Europeană (UE) împotriva Ankarei, Erdogan a afişat miercuri un aer sfidător.

”Turcia nu mai este o ţară a cărei răbdare, hotărâre, mijloace şi curaj să fie puse la încercare (...). Cei care vor să ni se opună şi sunt pregătiţi să plătească preţul să o facă. Dacă nu, să se deala o parte din calea noastră”, a declaart el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.