Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că îşi anulează planurile de a vizita Israelul din cauza războiului "inuman" din Gaza împotriva Hamas, organizaţie pe care nu o consideră teroristă, ci un grup de eliberare care luptă pentru a proteja pământul şi poporul palestinian, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cele mai dure comentarii ale sale de până acum cu privire la conflictul din Gaza, Erdogan, vorbind în faţa parlamentarilor din partidul său de guvernământ AK, a cerut, de asemenea, o încetare imediată a focului între forţele israeliene şi palestiniene şi a spus că ţările musulmane trebuie să acţioneze împreună pentru a asigura o pace durabilă în regiune.

"Hamas nu este o organizaţie teroristă, este un grup de eliberare, mujahedini care duc o luptă pentru a-şi proteja pământurile şi poporul", a spus el, folosind cuvântul arab care îi desemnează pe cei care luptă pentru credinţa lor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Turcia, care găzduieşte membri ai Hamas pe teritoriul său, susţine o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani.

"Aveam un proiect de a merge în Israel, dar a fost anulat, nu voi merge", a mai declarat Erdogan în faţa deputaţilor partidului său.

Liderul turc nu a precizat când intenţiona să viziteze Israelul, dar Ankara avea în plan să participe la un proiect de gazoduct promovat acolo de Statele Unite.

Erdogan a criticat, de asemenea, puterile occidentale care şi-au exprimat sprijinul pentru represaliile Israelului împotriva Hamas, spunând că "lacrimile occidentale vărsate pentru Israel sunt o manifestare a înşelăciunii".

Turcia a condamnat moartea civililor în urma raidului Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, dar a îndemnat şi Israelul să reacţioneze cu reţinere. De atunci, a condamnat cu fermitate bombardamentele intense ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, care este controlată de gruparea militantă islamistă, oferindu-se totodată să medieze în conflict şi trimiţând mai multe transporturi cu ajutor umanitar.

ŞANSĂ RATATĂ DE NORMALIZARE A RELAŢIILOR CU ISRAELUL

Erdogan a acuzat Israelul că profită de bunele intenţii ale Ankarei. Turcia a depus anterior eforturi pentru a repara legăturile - mult timp tensionate - cu Israelul.

Relaţiile Ankarei cu Israelul au îngheţat din cauza unui raid israelian asupra unei nave turceşti care transporta ajutoare în Gaza, când 10 civili au fost ucişi, în 2010.

Erdogan s-a întâlnit luna trecută cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul summitului Naţiunilor Unite de la New York, marcând o îmbunătăţire a relaţiilor, care a început cu o decizie de anul trecut de a numi din nou ambasadori.

"Desigur, am avut intenţii bune, dar (Netanyahu) a abuzat de ele", a declarat Erdogan. "Dacă ar fi continuat cu intenţii bune, relaţiile noastre ar fi putut fi diferite, dar acum, din păcate, nici acest lucru nu se va întâmpla", a proclamat Erdogan, miercuri.

Preşedintele turc a devenit mult mai vocal după atacul mortal asupra spitalului Ahli Arab din Gaza de săptămâna trecută, ceea ce a dus la proteste ample şi furioase în întreaga lume musulmană, deşi sunt tot mai multe indicii că nu a fost vorba de un atac israelian, ci de o rachetă palestiniană a cărei lansare a fost ratată.

Marţi, Erdogan a acuzat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite - unde Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au locuri permanente - că se înclină în faţa "regimului israelian". Miercuri, el a adăugat: "Cei din afara regiunii ar trebui să înceteze să mai arunce paie pe foc. Toate părţile ar trebui să-şi ia mâinile de pe trăgaci şi ar trebui să se declare imediat o încetare a focului... Ar trebui iniţiate negocieri directe sau indirecte pentru eliberarea ostaticilor".

Erdogan este aşteptat să apară sâmbătă la un miting masiv la Istanbul pentru a apăra dreptul palestinienilor.

Mulţi dintre aliaţii NATO ai Turciei consideră Hamas o grupare teroristă, iar comentariile lui Erdogan de miercuri au atras o mustrare rapidă din partea vicepremierului Italiei, Matteo Salvini, care a spus că acestea sunt "grave şi dezgustătoare şi nu ajută la detensionare".

"Îi voi propune colegului meu (ministrul de externe Antonio) Tajani să trimită un protest oficial şi să îl convoace pe ambasadorul turc", a declarat Salvini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.