Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris luni atacul armat din Noua Zeelandă, soldat cu 50 de morţi, ca făcând parte dintr-un atac mai larg asupra Turciei şi a ameninţat că va trimite înapoi „în sicrie” pe oricine încearcă să aducă lupta la Istanbul, scrie Reuters.
Erdogan, care încearcă să adune susţinere pentru partidul său AK la alegerile locale de pe 31 martie, consideră că atacul din Noua Zeelandă este dovada unor sentimente antimusulmane globale.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Ne testează de la 16.500 km distanţă, din Noua Zeelandă, cu mesajele pe care ni le transmit de acolo. Nu este un act individual, este ceva organizat”, a afirmat el, fără să ofere detalii.
În cadrul unor mitinguri electorale din weekend, Erdogan a arătat părţi dintr-un manifest publicat online de atacator, un australian de 28 de ani.
Erdogan a precizat că atacatorul a ameninţat Turcia şi pe preşedintele Turciei şi a dorit să înlăture turcii din regiunea europeană, din nord-est. Istanbul, un oraş majoritar musulman, este împărţit jumătate în Asia (est) şi jumătate în Europa (vest).
„Suntem aici de 1.000 de ani şi vom fi aici până la apocalipsă, cu voinţa lui Dumnezeu”, a afirmat Erdogan la un miting de luni care comemora campania de la Gallipoli din 1915, când soldaţii otomani au învins forţele conduse de britanici, printre care se aflau şi australieni şi neozeelandezi, care doreau să cucerească peninsula.
„Nu veţi transforma Istanbul în Constantinopol”, a adăugat el, făcând referire la numele oraşului sub conducerea bizantină înainte să fie cucerit de otomanii musulmani în 1453.
„Bunicii voştri au venit aici... şi s-au întors în sicrie. Să nu aveţi vreo îndoială că vă vom trimite înapoi la fel ca pe bunicii voştri”, a precizat Erdogan.
Erdogan a fost reales anul trecut şi are acum noi puteri, însă partidul său AK, care a condus Turcia din 2002, se luptă pentru voturi pe fondul unei recesiuni economice după mai mulţi ani de creştere.
La mitingurile din weekend, Erdogan a arătat imagini video ale atacului, postate online de atacator. Această decizie a fost criticată de ministrul de Externe al Noii Zeelande, Winston Peters.
„Orice lucru de acea natură care prezintă această ţară greşit, având în vedere că nu a fost vorba de un cetăţean neozeelandez, pune în pericol viitorul şi siguranţa cetăţenilor Noii Zeelande din străinătate şi este incorect”, a afirmat el.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.