Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin îndeamnă la un armistiţiu în Libia începând de la miezul nopţii de 12 ianuarie, a anunţat miercuri ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat comun, cele două ţări îndeamnă toţi beligeranţii să se aşeze la masa negocierilor pentru a ajunge la pace.

Turcia susţine Guvernul de Unitate Naţională (GNA) recunoscut de comunitatea internaţionaă, cu sediul la Tripoli, în timp ce Rusia susţine forţele mareşalului Khalifa Haftar, care au lansat în primăvară o ofensivă în vederea cuceririi capitalei libiene.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe de altă parte, cei doi lideri au participat la o îndelungată reunine bilaterală pe tema Libiei şi Siriei, cu privire la care au divergenţe înaintea inaugurării gazoductului TurkStream şi s-au întâlnit din nou, împreună cu miniştrii Apărării, imediat după expedierea ceremoniei, potrivit presei turce, relatează AFP.

În capul agendei se află Libia, unde Turcia a început săptămâna aceasta să desfăşoare militari în susţinerea Guvernului de la Tripoli împotriva puternicului său rival, mareşalul Khalifa Haftar.

În pofida faptului că Moscova dezminte acest lucru, Erdogan afirmă că ”2.500 de mercenari din grupul Wagner”, o societate militară privată rusă, luptă alături de forţele lui haftar, susţinute de asemenea de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egipt.

Ankara a îndemnat marţi la sfârşitul ostilităţilor şi a somat forţele lui Haftar să se întoarcă la poziţiile pe care le ocupau înainte de lansarea ofensivei de cucerire a oraşului Tripoli.

”INTERESE COMUNE”

Celălalt dosar fiebinte este Siria, unde Erdogan şi Putin s-au impus ca actori principali.

Regimul sirian, susţinut de Moscova, şi-a multiplicat în ultimele săptămâni bombardamentele sângeroase asupra Idlebului (sud-vest), ultimul bastion al rebelilor - dintre care unii sunt susţinuţi de Ankara -, provocând un aflux de populaţii către Turcia.

Ankara a îndemnat marţi Rusia ”să oprească atacurile regimului” şi a reclamat să se respecte armistiţiul încheiat în augst.

Un semn al importanţei acestui dosar este faptul că Putin a efectuat marţi o vizită-surpriză la Damasc, prima sa vizită în capitala siriană de la izbucnirea războiului în 2011, unde s-a întâlnit cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, înainte să vină în Turcia.

Siria ilustrează evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări - la frontiera turco-siriană, forţele armate turce au doborât un avion militar rus în 2015, provocând o gravă criză diplomatică.

Însă cele două ţări au depăşit această criză în 2016 şi cooperează de-atunci strâns în acest dosar.

Într-o aluzie voalată la dezacordurile pe care le au, Erdogan a subliniat miercuri că cele două ţări ”nu au lăsat recentele divergenţe de puncte de vedere să prevaleze asupra intereselor comune”.

În fruntea acestor interese comune se află cooperarea în sectoarele Apărării - Ankara a cumpărat sisteme antiaeriene ruse de tip S-400 - şi energiei - de-acum simbolizat de gazoductul TurkStream, a cărui construcţie a început în 2017.

Odată cu acest nou gazoduct, Turcia îşi securizează alimentarea marilor oraşe energofage din vest şi se impune şi mai mult drept o răscruce energetică majoră.

Pentru Rusia este vorba despre alimentarea Europei de Sud şi de Sud-Est - prin ocolirea Ucrainei, iniţial principala ţară de tranzit a gazelor naturale ruseşti livrate Europei, dar cu care relaţiile s-au deteriorat profund după anexarea Crimeei şi izbucnirea unui război în estul rusofon, în 2014.

Gazoductul este alcătuit din două conducte paralele, cu o lungime de aproximativ 900 de kilometri, care leagă Anapa din Rusia şi Kiyiköy din Turcia (nord-vest) şi urmează să transporte anual 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti.

TurkStream a început încă de săptămâna trecută să alimenteze Bulgaria, vecină cu Turcia, şi este pe cale să fie prelungit către Serbia şi Ungaria.

Reprezentanţi ai celor trei ţări au fost prezenţi miercuri la inaugurarea gazoducttului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.