Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este un actor-cheie în Libia, a pus la îndoială vineri viabilitatea armistiţiului naţional permanent între beligeranţii libieni încheiat la Geneva sub egida ONU, relatează AFP.
”Acordul cu privire la un armistiţiu de azi nu a fost încheiat la cel mai înalt nivel, ci la un nivel mai mic”, le-a spus Erdogan unor jurnalişti la Istanbul.
BREAKING | #Erdogan questions the success of the #Geneva Agreement regarding the removal of foreign mercenaries, forces, and training teams and maintaining ceasefire in #Libya. He refers to #GNA's delegation as representing the "resigned Sarraj".
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) October 23, 2020
(Subtitling: Turkish TRT Channel) pic.twitter.com/X5ZvxoYJsK
”Mie (acest acord) îmi pare lipsit de credibilitate”, a apreciat el.
Şeful statului turc a făcut o paralelă între armistiţiul anunţat vineri în Libia şi cele proclamate de către Azerbaidjan şi Armenia în Nagorno Karabah în ultimele săptămâni, încălcate.
”Un armistiţiu a fost declarat şi între Armenia şi Azerbaidjan. Oare armenii şi-au respectat cuvântul? Nu. Să sperăm că (soarta acestui acord) nu va fi aceeaşi şi că armistiţiul va fi respectat”, a declarat Erdogan, a cărui ţară este principala susţinătoare a Guvernului de uniune naţională (GNA) de la tripoli, recunoscut internaţional.
Părţile aflate în conflict în Libia au semnat vineri un armistiţiu naţional şi permanent, care a intrat în vigoare ”imediat”, după cinci zile de negocieri la Geneva, sub egida ONU, care a salutat o ”cotitură” către pace.
Libia - cuprinsă de haos după căderea în 2011 a regimului lui Muammar Gaddafi - este sfâşiată în prezent între două puteri rivale, Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONu, cu sediul la Tripoli, şi autorităţiledin est, aliate mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om în această regiune, susţinut de o parte a Parlamentului ales şi de către preşedintele acestuia, Aguila Saleh.
Susţinerea GNA de către Guvernul turc i-a permis Guvernului recunoscut internaţional să obţină o serie de victorii împotriva forţelor lui Haftar, susţinut de Rusia şi rivali regionali ai Ankarei - Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...