Ambasadorii occidentali în Turcia au ”dat înapoi” şi ”vor fi mai prudenţi pe viitor”, declară preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a renunţat să-i expulzeze pe cei zece ambasadori din cauza susţinerii filantropului încarcerat Osman Kavala, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Intenţia noastră nu era să provocăm o ciză”, ci apărarea drepturilor suverane ale Turciei, a declarat luni Erdogan.

Ambasadorii Statelor Unite, Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei şi Suediei au îndemnat într-un comunicat comun, la 18 octombrie, la o ”soluţionare dreaptă a dosarului” lui Osman Kavala, privat de libertate din octombrie 2017.

Acest comuncat constituie un ”atac” şi o ”insultă” la adresa justiţiei turce, a denunţat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut după o şedinţă de Guvern.

”Era datoria mea de şef de stat să dau răspunsul necesar”, apreciază preşedintele turc, adăugând că ”justiţia turcă nu primeşte ordine de la nimeni”.

Diplomaţii au ”dat înapoi” şi ”vor fi mai prudenţi pe viitor”, a declarat Erdogan după o lungă reuniune a Guvernului său, a cărui conţinut nu a fost dezvăluit, dar în timpul căreia, potrivit unor observatori, a avertizat cu privire la consecinţe dezastruoase ale unei noi crize internaţionale.

”Intenţia noastră nu era să provocăm o criză, ci să ne apărăm drepturile, onoarea, mândria şi interesele suverane”, a subliniat el.

Cele zece cancelarii vizate au pus luni bazele unei dezescaladări prin comunicate, în care afirmă că acţionează ”în conformitate cu Convenţia de la Viena şi Articolul 41 al acesteia”, care reglementează relaţiile diplomatice şi interzice orice amestec în afacerile interne ale ţării gazde.

Aceste declaraţii au fost ”prmite pozitiv” de către preşedintele turc, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price a declarat presei că Statele Unite ”au luat act” de ”clarificarea lui Erdogan”, dar rămân ”ferme în angajamentul de a promova statul de drept şi respectarea drepturilor omului” în Turcia.

Acest prim semn de destindere a condus, imediat, la o redresare a lirei turceşti, care a înregistrat luni noi pierderi.

COLIZIUNE

Expulzarea celor zece ambasadori occidentali - majoritatea aliaţi NATO ai Turciei - ar fi intrat în mod direct în coliziune cu două întâlniri internaţionale prevăzute la sfârşitul acestei săptămâni, şi anume summitul Grupului Celor 20 de ţări cel mai industrializate (G20) de sâmbătă, de la Roma, iar apoi Conferinţa ONU dedicată luptei împotriva modificărilor climartice (COP26) care se deschide duminică la Glasgow, în Scoţia, în Regatul Unit.

Recep Tayyip Erdogan speră să se întâlnească cu omologul său american Joe Biden la Roma.

Turcia se află în relaţii reci cu Statele Unite cu privire la un contract de achiziţie de avioane de vânătoare de tip F-35 - plătite şi nelivrate - şi la un contract de comandă de piese de schimb pentru avioane de vânătoare de tip F-16, dar şi cu privire la un contract de achiziţionare a unui sistem rus de apărare antiaeriană de tip S-400, în pofida faptului că face parte din NATO.

Unii observatori consideră că Erdogan a încercat să facă o ”diversiune”, în contextul în care Turcia se confruntă cu o criză economică, un nivel oficial al inflaţiei de 20% şi o monedă aflată în cădere liberă cu 25% de la începutul anului faţă de dolar.

La o zi după publicarea comunicatului cu privire la Osman Kavala, cei zece ambasadori au fost convocaţi la sediul Ministerului turc de Externe, unde li s-a transmis că Ankara consideră ”inacceptabil” demersul lor.

Un editor şi filantrop născut la Paris, Osman Kavala a fost menţinut în detenţie, la începutul lui octombrie, de către un tribunal de la Istranbul care a apreciat că ”nu are elemente noi pentru a-l elibera”.

Osman Kavala, în vârstă de 64 de ani, a respins mereu acuzaţiile formulate împotriva sa.

El urmează să compară din nou în justiţie la 26 noiembrie.

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus ”eliberarea imediată” a acestui mecena, însă în zadar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.