Turcia va dezvălui ”întregul adevăr” despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, a promis duminică preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, iar Riadul a dat asigurări, la rândul său, că nu cunoaşte ”detaliul” circustanţelor morţii acestuia, pecum locul unde se află corpul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La o zi după ce recunoaşterea Arabiei Saudită a provocat un val de scepticism - Donald Trump a mers până la a denunţa ”minciuni” -, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat o poziţie dură.

”Noi căutăm dreptatea aici, iar întregul adevăr va fi dezvăluit (...), adevărul gol”, a tunat el la o adunare, la Istanbul.

Erdogan a anunţat că va face o declaraţie despre acest caz marţi, în Parlament, în faţa deputaţilor din partidul său - AKP, la putere.

Explicaţiile Riadului cu privire la moartea jurnalistului critic la adresa prinţului moştenitor Mohammed bin Salman şi exilat în Statele Unite sunt departe a fi convins marile capitale europene.

Într-un comunicat comun, Londra, Parisul şi Berlinul au apreciat, duminică, că există ”o nevoie urgentă de clarificare” a circumstanţelor morţii ”inacceptabile” a jurnalistului, în vârstă de 59 de ani la momentul faptelor, în consulatul saudit de la Istanbul.

O nouă reacţie, evocând de această dată ”minciuni”, a venit de la preşedintele american Donald Trump care, după ce a catalogat drept ”credibilă” versiunea saudiţilor, a spus că ”poveştile lor se duc în toate sensurile”.

”A existat, evident, înşelare şi minciuni”, a declarat el într-un interviu acordat The Washington Post (WP), ziarul la care colabura Jamal Khashoggi.

După dispariţia sa, la 2 octombrie, autortăţile saudite au recunoscut într-un final, sâmbătă, lucrul de care se temea toată lumea, şi anume că jurnalistul a fost ucis în consulat.

Procurorul general Saud al-Mojeb a confirmat moartea sa. ”Discuţiile între el şi persoanele care l-au primit la consulat au degenerat într-o ceartă şi o încăierare cu lovituri de pumni, ceea ce condus la moartea sa”, a declarat el, citat de agenţia SPA.

Un semn al unor contradicţii persistente, directorul unui centru de reflecţie apropiat puterii saudite, Ali Shihabi, a declarat că Khashoggi a murit sufocat în urma unei ”strangulări”.

Iniţial, autorităţile saudite au spus că jurnalistul a ieşit în viaţă din consulat.

Reprezentanţi turci au prezentat, la rândul lor, altă versiune, potrivit căreia Jamal Khashoggi a fost torturat şi asasinat de o echipă de 15 agenţi saudiţi veniţi special de la Riad. Potrivit unor publicaţii turce, corpul i-a fost dezmembrat.

”De ce au venit aceşti 15 bărbaţi aici? De ce au fost arstate 18 persoane?”, a întrebat duminică preşedintele turc.

”EROARE MONUMENTALĂ”

În contextul acestui caz, Riadul a anunţat destituirea numărului doi al serviciilor saudite de informaţii, generalul Ahmed al-Assiri, a altor trei oficiali de rang înalt din cadrul acestor servicii şi a unui consilier ”de presă” de la curtea regală, Saud al-Qahtani. Au fost arestaţi 18 suspecţi saudiţi.

Însă analişti occidentali au văzut în aceste destituiri şi arestări o încercare de a desemna ţapi ispăşitori şi de a-l cruţa pe prinţul moştenitor, considerat cel mai puternic om în regat.

Mohammed bin Salman ”nu a fost informat” despre operaţiune, neautorizată de putere, a declarat duminică ministrul saudit de Externe  Adel al-Jubeir, într-un interviu acordat postului american Fox News.

”Indivizii care au făcut asta au făcut-o în afara terenului responsabilităţilor lor. O eroare monumentală a fost comisă, care a fost agravată de tentativa de a o ascunde”, a adăugat el.

”Am descoperit că el a fost ucis la consulatul (saudit de la Istanbul). Nu ştim cum, în detaliu. Nu ştim unde se află corpul”, a mai declarat el.

Acest caz provoacă o undă de şoc mondială şi a pătat considerabil imaginea Riadului.

Aliat al saudiţilor, preşedintele american este vizibil stânjenit de această criză şi este criticat inclusiv în tabăra sa republicană, însă el refuză să pună în discuţie mega-contracte - militare - cu Riadul.

Insistând asupra importanţei relaţiilor ”strategice” între Washington şi Riad, şeful diplomaţiei saudite a apreciat că această ”relaţie va depăşi” cazul Khashoggi şi repercusiunile lui diplomatice.

Principalii aliaţi ai Riadului în regiune - Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain, Egipt, Iordania, Oman, Kuwait şi Autoritatea Palestiniană (AP) -, dar şi Liga Arabă şi Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) au salutat anunţurile regatului saudit.

BOICOT

În paralel, anchetatorii turci şi-au continuat investigaţiile, căutând într-o vastă pădure în apropiere de Istanbul. Afirmând că se bazează pe înregistrări audio, presa turcă a evocat o decapitare a lui Khashoggi.

Alţi 25 de matori au fost convocaţi duminică de către procurorii angajaţi în anchetă în Turcia, a anunţat postul NTV.

În afară de criza de credibilitate, acest scandal internaţional a condus la boicotarea, de către reprezentanţi occidentali şi conducători ai unor firme internaţionale, a unei mari conferinţe economice, dragi prinţului moştenitor, prevăzută la Riad începând de marţi.

Scandalul a alimentat, de assemena, speculaţii potrivit cărora prinţul moştenitor riscă să fie alungat de la putere de către membri ai familiei regale iritaţi de ”abuzurile” sale.

Însă, între decretele de sâmbătă, tatăl său, regele Salman, a anunţat formarea unei comisii ministeriale conduse de către prinţul moştenitor, vizând să reorganizeze serviciile de informaţii, şi şi-a arătat astfel intenţia de a-l menţine în cele mai înalte funcţii în acest stadiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.