Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă, la Istanbul, la un miting al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care mai are doar o săptămână la dispoziţie să convingă algătorii să voteze ”da” în referendumul cu privire la consolidarea puterilor sale, relatează AFP.
”Pe 16 aprilie, vreţi să spuneţi «da» unei Turcii puternice?”, a întrebat Erdogan mulţimea, care a răspuns cu un ”da” furtunos.
”Vreţi o Turcie mare? Vreţi să spuneţi «da» stabilităţii? Vei fi la întâlnire la Istanbul?”, a continuat el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Turcii sunt chemaţi să voteze pe 16 aprilie într-un referendum constituţional controversat care să consolideze considerabil puterile preşedintelui turc.
Cu o săptămână înainte de referendum, analişti preconizează un rezultat strâns, în pofida unei dominări clare a campaniei taberei ”da” în presă.
Recep Tayyip Erdogan se exprima sâmbătă pe o scenă imensă instalată pe esplanada Yenikapi, la malul Mării Marmara, pe care a aterizat cu elicopterul, în uralele mulţimii.
În acest loc, Erdogan a susţinut un discurs de solidaritate naţională în faţa a sute de mii de persoane, pe 7 august 2016, la puţin timp după puciul eşuat de la jumătatea iulie, imputat de Ankara predicatorului islamist Fethullah Gülen, care dezminte aceste acuzaţii.
Revenind pe acest teren, autorităţile speră să exploateze emoţia acestui miting dinainte.
Reluând un argument-cheie din campania sa în vederea referendumului, Erdogan a subliniat că cei care vor o victorie a taberei ”nu” pe 16 aprilie sunt susţinătorii lui Fethullah Gülen şi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept o organizaţie ”teroristă” de Turcia şi alaiţii săi occidentali.
Preşedintele turc a dat totodată asigurări că susţinătorii taberei ”nu” se opun proiectelor sale măreţe de infrastructură vizând să transforme Turcia.
”Ei au spus «nu» podurilor, «nu» Turciei moderne”, a declarat el, plimbându-se pe scenă, în faţa mării de steaguri alb-roşii agitate de mulţime.
În cazul în care va fi adoptată, reforma constituţională va conduce la suprimarea postului de premier şi va autoriza preşedintele să numească şi să revoce miniştrii şi să intervină în mod direct în domeniul judiciar.
Potrivit liderilor turci, revizuirea constituţională, care i-ar putea permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, este necesară în vederea dotării Turciei cu un Executiv puternic, capabil să înfrunte provocările economice.
Însă opoziţia consideră că ea va acorda prea multă putere preşedintelui, acuzat deja o derivă autoritaristă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...