Interesele comune ale Turciei şi Statelor Unite sunt mai mari decât diferenţele de opinie, iar Ankara doreşte îmbunătăţirea cooperării cu Washingtonul, a declarat sâmbătă preşedintele turc Tayyip Erdogan, transmite Reuters.
Relaţiile dintre cei doi aliaţi din nATO sunt tensionate din cauza mai multor probleme. În decembrie, Naţiunile Unite au sancţionat Turcia pentru achiziţia de sisteme ruseşti de apărare S-400, în timp ce Ankara a fost nemulţumită de sprijinul acordat de SUA miliţiei kurde YPG din Siria, pe care o consideră o organizaşie teroristă.
Turcia, care a afirmat că doreşte îmbunătăţirea legăturilor cu SUA în timpul preşedinţiei lui Joe Biden, a cerut Washingtonului să nu mai sprijine YPG, acuzând că americanii ţin partea militanţilor care au executat 13 turci în nordul Irakului, în această lună.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Statele Unite critică în schimb Ankara în privinţa drepturilor şi libertăţilor.
”Ca turci, considerăm că interesele noastre comune cu Statele Unite depăşesc cu mult diferenţele de opinie”, a afirmat Erdogan în comentarii la televiziune, adăugând că Ankara vrea întărirea cooperării prin intermediul ”unei perspective pe termen lung, din care ambele părţi să aibă de câştigat”.
“Turcia va continua să îşi facă datoria într-o manieră demnă de alianţa şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări”, a spus liderul turc, adăugând că relaţiile turco-americane au fost ”puse serios la încercare” în ultima perioadă.
Într-o convorbire telefonică din această lună, care a marcat primul contact oficial de la preluarea preşedinţiei de către Biden, consilierul pentru politică externă al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, i-a spus consilierului pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, că disputa legată de sistemul S-400 trebuie soluţionată.
Ministrul turc ce Externe Mevlut Cavusoglu şi secretarul de Stat Antony Blinken au discutat despre disputa legată de S-400 şi despre alte dezacorduri în timpul primei lor convorbiri telefonice.
Turcia a angajat firma de avocatură Arnold & Porter din Washington pentru a face lobby în vederea revenirii în programul avioanelor de luptă F-35, în care era şi cumpărător şi producător, după ce a fost exclusă din acesta în urma achiziţiei sistemelor S-400.
Washingtonul susţine că sistemele de apărare reprezintă un pericol pentru avioanele F-35, dar Ankara respinge acest fapt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.