Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat vineri, la Istanbul, la combaterea islamofobiei la fel cum se combate ”antisemitismul după Holocaust”, la o reuniune a principalei organizaţii panislamice, axată pe carnagiul comis la două moschei în Noua Zeelandă, în urma căreia ţările musulmane au îndemnat comunitatea internaţională, într-un comunicat publicat la finalul lucrărilor, să ia ”măsuri concrete” împotriva islamofobiei, relatează AFP.
Reprezentanţii ţărilor membre ale Organiaţiei Cooperării Islamice (OCI) apreciază că masacrul de la Christchurch şi, în general, atacuri vizând moschei sau musulmani sunt ”conscinţe brutale, inumane şi oribile” ale islamofobiei.
”Acest lucru cere măsuri concrete, exhaustive şi sistematice în vederea remedierii acestui flagel”, subliniază OCI în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Organizaţia panislamică îndeamnă totodată ţările în care trăiesc comunităţi musulmane ”să se abţină de la orice politică, declaraţie sau act care asociază islamul terorismului şi extremismului”.
OCI îndeamnă de asemenea guvernele din lume ”să garanteze libertatea de cult” a musulmanilor şi ”să nu le impună restricţii drepturilor şilibertăţilor pe care le au”.
Ţările musulmane propun să se instituie o ”Zi mondială a solidarităţii împotriva islamofobiei”, la 15 martie, ziua atacului la cele două moschei, la Christchurch, soldat cu 50 de morţi.
În deschiderea reuniunii, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la combaterea islamofobiei la fel ca antisemitismul.
El a făcut aceste declaraţii la începutul reuniunii extraordinare a minisştrilor de Externe din cadrul ţărilor membre OCI, convocată după atacul comis în urmă cu exact o săptămână la două moschei, în Noua Zeelandă, de către un extremist australian de drepta.
Acest dublu atentat a provocat o undă de şoc mondială. Întotal 50 de credincioşi - inclusiv copii - au fost ucişi prin împuşcare de către un adept al supremaţiei albilor australian, în timpul rugăciunii de vinerea, în oraşul Christchurch - un masacru pe care l-a filamt şi difuzat în direct pe Facebook.
Şeful diplomaţiei neozeelandeze Winston Peters, invitat la reuniunea OCI, care s-a exprimat înaintea lui Erdogan, a declarat că ”a face astfel încât comuntăţile musulmane să simtă în siguranţă” este o prioritate a ţării sale.
New Zealand's Foreign Minister Winston Peters addresses OIC summit in Istanbul that was called with the aim of tackling Islamophobia in the aftermath of the #NewZealandTerroristAttack pic.twitter.com/T3wFNOSFxg
— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 22, 2019
”Poliţia asigură protecţia fiecărei moschei, pentru ca oamenii să se poată ruga în pace”, a adăugat el.
Erdogan a denunţat aprig atacul din Noua Zeelandă, în care vede semnul unei ”creşteri a islamofobiei” în ţările occidentale, acuzând presa că ”suflă în jărăgaiul urii islamului”.
Apreciind că acest atac este ”doar partea de la suprafaţă a aisbergului”, el a subliniat că ”avem în mod clar în faţă o ostilitate faţă de islam şi o ură faţă de musulmani”.
”Această ameninţare a devenit o problemă de care este necesar să se ocupe forţele de securitate, liderii şi cetăţenii”, a declarat el vineri.
”CA DAESH”
Şeful statului turc a îndemnat de asemenea la tratarea grupurilor de extremă dreapta nu drept organizaţii politice, ci ca nişte organizaţii ”teroriste”.
”Grupările neonaziste trebuie să fie abordate ca grupări teroriste şi tratate ca atare, în acelaşi fel ca Daesh (un acronim al grupării jihadiste Statul Islamic, SI)”, a declarat Erdogan.
”Atacul din Noua Zeelandă nu este primul şi nici ultimul atac vizând musulmani şi nevinovaţi”, a maispus el. ”Dacă noi continuăm să ignorăm teroarea neonazistă, preţul de plătit va fi mare”, a adăugat el.
Erdogan a mai spus că solidaritatea afişată de Noua Zeelandă faţă de musulmani după atentatul de la moschei ar trebui ”să fie un exemplu pentru liderii din întreaga lume”.
Chemarea la rugăciune a fost difuzată vineri în toată Noua Zeelandă, urmată de două minute de reculegere - un omagiu adus victimelor atentatului.
Erdogan - care se află în campanie electorală în vederea alegerilor locale de la 31 martie - a preluat atacul din Noua Zeelandă pentru a-l prezenta ca pe un eveniment care face parte dintr-un plan mai larg vizând Turcia.
El a proiectat în mai multe rânduri fragmente din videoul atacului în timpul mitingurilor sale şi a difuzat fragmente din ”manifestul” publicat de către atacator pe Internet, în care formulează ameninţări la adresa Turciei.
Acuzat de o acaparare în scopuri politice, Erdogan a fost criticat dur de Noua Zeelandă şi Australia.
Peters a declarat săptămâna aceasta că această instrumentalizare este ”total nedreaptă” şi reprezintă o ”ameninţare (la adresa) viitorului şi securutăţii poporului neozeelandez şi a cetăţenilor noştri din străinătate”.
Erdogan, care a proiectat din nou videoul atacului la un miting, joi, l-a primit pe ministrul neozeelandez de Externe după discursul de deschidere, potrivit presei turce.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...