Candidatul care s-a clasat pe locul al treilea în alegerile prezidenţiale din Turcia, Sinan Ogan, şi-a anunţat luni susţinerea pentru Recep Tayyip Erdogan în turul al doilea, consolidându-i poziţia actualului preşedinte şi complicându-i sarcina candidatului opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, în scrutinul care are loc duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sinan Ogan, un naţionalist de linie dură care era puţin cunoscut în rândul publicului larg înainte de campanie, a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 14 mai, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să îl numească un potenţial "kingmaker" (cel care poate înclina balanţa în favoarea unui candidat - n.r.) pentru turul al doilea.

"Declar că îl vom susţine pe candidatul Alianţei Populare, domnul Recep Tayyip Erdogan, în turul al doilea", a anunţat Sinan Ogan într-o conferinţă de presă susţinută la Ankara, subliniind că demersul său de a candida la prezidenţiale i-a transformat pe naţionaliştii turci în "actori-cheie" în politică.

Alianţa Naţiunii a lui Kilicdaroglu "nu a reuşit să ne convingă în privinţa viitorului", în timp ce decizia de a-l susţine pe Erdogan s-a bazat pe principiul "luptei neîntrerupte (împotriva) terorismului", a spus Ogan.

Erdogan a primit 49,5% din voturi la 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu 44,9%, iar coaliţia partidului de guvernământ a obţinut majoritatea în parlament. Acest lucru îi conferă un avantaj lui Erdogan, care încearcă să îşi prelungească guvernarea de două decenii în ceea ce reprezintă una dintre cele mai importante alegeri din istoria Turciei.

Ogan, în vârstă de 55 de ani, fost profesor universitar, a fost candidat prezidenţial în primul tur din partea unei alianţe de partide de dreapta conduse de Partidul Victoriei, cunoscut pentru poziţia sa anti-imigranţi în condiţiile în care Turcia este cea mai mare gazdă de refugiaţi din lume.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută agenţiei Reuters, Ogan a declarat că obiectivul său este de a elimina din "ecuaţia politică" a Turciei două partide majoritar kurde şi de a-i susţine pe naţionaliştii turci şi pe secularişti. Partidul pro-kurd HDP l-a susţinut pe Kilicdaroglu, în timp ce partidul kurd-islamist Huda-Par îl susţine pe Erdogan.

Kilicdaroglu s-a angajat să anuleze o mare parte din schimbările radicale aduse de Erdogan în politicile interne, externe şi economice ale Turciei, inclusiv să revină asupra unui program economic vicios pentru a aborda criza costului vieţii.

Erdogan a declarat că un vot pentru el în turul doi este un vot pentru stabilitate. Într-un interviu acordat luni seara târziu radiodifuzorului de stat TRT, Erdogan şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea lui Ogan. "Cred că această uniune de forţe va fi benefică pentru ţara şi naţiunea noastră", a declarat Erdogan, adăugând că el şi Ogan au fost de acord în multe chestiuni, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, precum şi relaţiile cu statele cu populaţii turce.

Comentând poziţia anti-imigranţi a lui Ogan, Erdogan a declarat că guvernul său are deja planuri de relocare a 1 milion de refugiaţi din Siria, iar un calendar pentru acest plan ar putea fi discutat în cadrul discuţiilor cu guvernul sirian după turul al doilea.

Analiştii spun că sprijinul lui Ogan ar trebui să-i dea un impuls lui Erdogan, dar şi să-i divizeze pe susţinătorii lui Ogan. Partidul Victoriei îşi va anunţa separat marţi propria poziţie cu privire la turul doi. Un partid mai mic, membru al alianţei lui Ogan, Partidul Justiţiei, a părăsit blocul în weekend şi l-a susţinut pe Kilicdaroglu în turul doi.

Rezultatul puternic al lui Erdogan în votul iniţial i-a derutat pe cei care au realizat sondajele de opinie, care spuneau că Kilicdaroglu conduce în sondajele de opinie. Ulterior, aceştia au indicat o creştere neaşteptată a sprijinului naţionalist la urne pentru a explica rezultatul.

Săptămâna trecută, Kilicdaroglu, şeful Partidului Republican al Poporului (CHP), partid secularist şi candidat al unei alianţe de şase partide, şi-a înăsprit tonul şi a promis că, odată ales, îi va trimite pe toţi migranţii înapoi în ţările lor.

Unii alegători, dezamăgiţi de rezultatul primului tur, spun că nu vor mai merge la vot în turul al doilea.

Ogan a intrat în parlament în 2011 cu partidul naţionalist MHP, şi-a lansat o candidatură nereuşită în 2015 pentru conducerea partidului, iar ulterior a fost expulzat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.