Ankara va susţine aderarea Suediei la NATO, dacă Uniunea Europeană (UE) redeschide negocierile de aderare ale Turciei, anunţă luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deschideţi mai întâi calea aderării Turciei la Uniunea Europeană şi apoi noi deschidem calea Suediei, aşa cum am deschis calea aderării Finlandei” la NATO, cere Recep Tayyip Erdogan, cu o zi înaintea deschiderii summitului NATO la Vilnius.

Negocierile Turciri cu UE în vederea unei aderări au fost oprite de mai mulţi ani.

Comisia Europeană (CE) aprecia în 2020 că aceste negocieri se aflau într-un ”punct mort” din cauza unor decizii contrare intereselor UE luate de către Ankara în domeniul drepturilor omului.

Turcia - care este în continuare un stat candidat la aderarea la UE - şi-a depus candidatura în 1987 la Comunitatea Economică Europeană (CEE), iar în 1999 la Uniunea Europeană, însă negocierile de aderare la UE - începute în 2005 - au fost torpilate de o serie de probleme spinoase şi de o lipsă de entuziasm a unor state membre-cheie din Uniune.

”Aproape toţi membrii NATO sunt membri UE. Mă adresez acestor ţări care fac Turcia să aştepte de peste 50 de ani şi mă adresez celor de la Vilnius”, a subliniat luni şeful statului turc înainte să decoleze la Vilnius.

”Naţiunea noastră are aşteptări (...). Noi suntem Turcia, nu suntem o ţară oarecare”, a subliniat Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan a evocat acest subiect duminică, într-o convorbire la telefon cu preşedintele american Joe Biden, cu care urmează să se întâlnească tête-à-tête la Vilnius.

Preşedintele turc a reiterat că unda verde turcă a aderării Suediei la NATO depinde de ”realizarea punctelor înscrise în Acordul tripartit” semnat la summitul NATO la Madrid, anul trecut, de către Turcia, Suedia şi Finlanda.

Recep Tayyip Erdogan, care urmează să întâlnească luni cu premierul suedez Ulf Kristersson şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, continuă să reproşeze Suediei o presupusă indulgenţă faţă de activişti kurzi refugiaţi pe teritoriul suedez.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele ţări care se opun aderării Suediei la NATO, în pofida unor măsuri adoptate de către această ţară scandinavă, inclusiv o reformare a Constituţiei suedeze şi adoptarea unei legi antiteroriste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.