Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţă duminică faptul că-l poate invita ”oricând” pe omologul său sirian Bashar al-Assad în Turcia, un gest de reconciliere, după o ruptură între Ankara şi Damas antrenată de începutul Războiului din Siria în 2011, în contextul unei creşteri a tensiunii împotriva refugiaţilor sirieni din Turcia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi îi putem trimite o invitaţie (lui Bashar al-Assad) oricând”, a declarat Erdogan unor jurnalişti de la agenţia oficială turcă de presă Anadolu, la bordul unei aeronave cu care se întorcea de la Berlin, unde a asistat la ultimul meci al echipei naţionale turce de fotbal la Euro 2024.

Turcia avea iniţial intenţia să răstoarne regimul lui Bashar al-Assad, atunci când a izbucnit războiul civil, în urma reprimării în sânge a unor manifestaţii paşnice în 2011.

Însă, după ce a susţinut diverse grupări insurgente, Ankara s-a arătat recent mai dispusă să împiedice ca un ”coridor al terorii”, declara în 2019 Recep Tayyip Erdogan, să se deschidă în nordul Siriei.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat de mult timp că şi-ar putea reconsidera relaţiile cu Bashar al-Assad.

Preşedintele turc le-a spus jurnaliştilor că anumiţi lideri - inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin - au sugerat o întâlnire cu Bashar al-Assad în Turcia..

”Am ajuns într-un asemenea punct, încât, imediat ce Bashar al-Assad va face un pas către relaţii mai bune cu Turcia, noi îi vom arăta aceeaşi apropiere”, a dat el asigurări.

Recep Tayyip Erdogan face aceste declaraţii în contextul unei creşteri a tensiunilor, de o săptămână, împotriva refugiaţilor sirieni din Turica.

O mulţime a atacat proprietăţi şi vehicule aparţinând unor sirieni în oraşul Kayseri, în Anatolia.

Autorităţile turce au arestat în această săptămână 470 de persoane, în urma unor revolte antisiriene în mai multe oraşe, alimentate de acuzaţii potrivit cărora un bărbat sirian a hărţuit un minor sirian la Kayseri.

Erdogan a acuzat luni opoziţia de alimentarea acestor tensiuni şi a condamnat violenţele antisiriene drept ”inacceptabile”.

Turcia - care găzduieşte aproximativ 3,2 milioane de refugiaţi sirieni, potrivit ONU, la o populaţie de 85 de milioane de locuitori - a fost zguduită în mai multe rânduri de puseuri de xenofobie, în ultimii ani, declanşate adesea de zvonuri răspândite pe reţele de socializare şi aplicaţii de mesagerie instantanee.

În august 2021, grupuri de bărbaţi au vizat magazine şi locuinţe ocupate de sirieni la Ankara, în urma unei încăierări în care a fost ucis un tânăr turc.

Soarta refugiaţilor sirieni revine cu regularitate în dezbaterea politică turcă, opozanţi ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan promiţând să-i trimită înapoi în Siria.

Revoltele de la Kayseri s-au extins în mai multe oraşe, inclusiv la Istanbul, săptămâna aceasta, iar ciocniri între protestatari înarmaţi şi paznici ai unor poziţii turce în nordul Siriei s-au soldat cu şapte morţi.

Turcia a lansat o serie de ofensive în nordul Siriei, începând din 2016, vizând miliţii kurde, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi forţe loiale lui al-Assad.

Forţe proturce din Siria deţin în prezent controlul asupra a două fâşii vaste de pământ de-a lungul frontierei,

Luni, sute de sirieni au demonstrat în zona controlată de Ankara, iar unii manifestanţi înarmaţi au atacat camioane şi posturi militare turce şi au dat jos steaguri turce.

Erdogan a apromis să dezvăluie ”care mâini murdare” au declanşat ciocnirile în nordul Siriei.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), patru puncte de trecerea frontierei cu Turcia au fost închise în urma acestor violenţe.

Guvernul turc nu a confirmat imediat aceste informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.