Sute de mii de turci au comemorat în noaptea de sâmbătă spre duminică un an de la tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a promis să le ”smulgă capul trădătorilor”, relatează AFP.
Marcând acest eveniment care a traumatizat Turcia, Erdogan a participat la un miting în masă la Istanbul, unde a inaugurat un memorial dedicat celor 250 de victime ale puciului eşuat, iar apoi a susţinut un discurs emonţionat în Parlament, la Ankara, după care a inaugurat, în zori, alt memorial în faţa palatului prezidenţial.
Zeci de persoane s-au adunat în apropierea palatului, iar mii de alte persoane au venit să asiste la acest ultim eveniment, care a încheiat ceremonia oficială a acestei prime aniversări.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Eşecul puciului a fost salutat de Erdogan ca o ”victorie a democraţiei”, însă riposta sa în forţă, marcată de arestări şi destituiri în masă a provocat îngrijorarea ţărilor europene şi unor ONG-uri cu privire la drepturile omului.
Acuzându-l pe predicatorul Fethullah Gülen că se află în spatele puciului, ceea ce acesta neagă, Ankara a lansat epurări de o amploare fără precedent împotriva unor presupuşi susţinători ai acestuia - peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 100.000 destituite în valuri succesive.
”Vom smulge capul acestor trădători”, a ameninţat sâmbătă noaptea Erdogan, într-un discurs înveninat, în apropiere de Podul Martirilor de la 15 iulie, peste Bosfor, la Istanbul, în faţa unei mulţimi de câteva sute de mii de persoane.
Reiterându-şi susţinerea faţă de reinstituirea pedepsei cu moartea, Erdogan a propus introducerea unei ţinute unice pentru presupuşii pucişti încarceraţi, după modelul combinezonului portocaliu pe care-l poartă deţinuţii de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba).
”NE VOM APĂRA PREŞEDINTE PÂNĂ LA CAPĂT”
Într-o ceremonie, duminică dimineaţa, în faţa Parlamentului de la Ankara, bombardat de pucişti anul trecut, Erdogan a adus un omagiu apăsat compatrioţilor săi care au înfruntat tancuri ”cu un steag în mână şi cu credinţa lor în inimă”.
Întreaga ţară s-a mobilizat pentru a marca un an de la puciul eşuat. După miezul nopţii, cele aproximativ 90.000 de moschei din ţară au difuzat rugăciuni în memoria morţilor.
Într-un ecou la mobilizarea populară care a contribuit la oprirea puciului de anul trecut, zeci de mii de turci au ocupat pieţele publice, în toată Turcia, participând la o ”veghe democratică” până la miezul nopţii.
”Am fost în stradă încă de la început, anul trecut (...). Sunt aici, astăzi, pentru a face în aşa fel încât (puciul) să nu fie uitat”, a declarat Murat pentru AFP la Ankara.
”Ne vom apăra preşedintele până la capăt”, a dat asigurări Nagihan, o susţinătoare a lui Erdogan. Acest puci eşuat ”a permis să se cureţe ţara de terorişti”, a continuat ea, referindu-se la epurări. ”Deci a fost un lucru bun, chiar dacă a fost dureros”.
La un an după ce a trăit cea mai violentă formă de constestare a puterii sale, Erdogan, care conduce Turcia din 2003, este mai puternic ca niciodată. O revizuire controversată a Constituţiei îi permite, teoretic, să rămână la putere până în 2029.
”JUSTIŢIA ANEANTIZATĂ”
Opozanţii săi îl acuză de derivă autocratică de la tentiva de stat, însă Erdogan a respins criticile, inclusiv occidentale, denunţând o ”lipsă de empatie” a ţăriloreuropene, cu care relaţiile s-au tensionat.
Guvernul turc afirmă că măsuri de excepţie, adoptate în cadrul stării de urgenţă instituite de un an, sunt necesare pentru a curăţa statul de lemente gulemiste care l-au infiltrat în mod sistematic timp de zeci de ani.
Vineri peste 7.000 de militari, poliţişti şi angajaţi ai mai multor ministere au fost radiaţi prin decret.
Însă, depăşind cadrul presupuşilor susţinători ai lui Gülen, această urmărire a vizat mediile prokurde, ale căror principali lideri politici au fost încarceraţi, jurnalişti critici sau ONG-uri.
Aceste evoluţii au polarizat profund societatea între turci pro şi anti-Erdogan. În pofida faptului că toate partidele politice au promis unitate după traumatismul de la 15 iulie, peisajul politic este mai fracturat ca niciodată.
O mişcare de protest şi de apărare a ”justiţiei” condusă de liderul principalului partide de opoziţie (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, a reuşit să mobilizeze sute de mii de nemulţumiţi.
”În anul care a trecut (...), justiţia a fost aneantizată”, iar ”starea de urgenţă a devenit permanentă”, a denunţat sâmbătă Kiliçdaroglu într-o sesiune parlamentară extraordinară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...