Epava vasului Titanic va fi protejată printr-un tratat semnat de guvernele britanic şi american, acord care împuterniceşte autorităţile să permită sau să interzică accesul ori prelevarea de artefacte.
Înţelegerea a fost semnată pentru a garanta că epava este conservată şi respectată, potrivit BBC.
Peste 1.500 de pasageri şi membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa când vasul construit de Harland and Wolff în Belfast s-a scufundat în 1912, după ce a lovit un aisberg în nordul Oceanului Atlantic.
Semnat de Marea Britanie în 2003, tratatul a intrat în vigoare după ce a fost aprobat de Secretarul de stat american Mike Pompeo la finalul lui 2019.
Epava, care se află în apele internaţionale, nu a fost până acum protejată de o lege dedicată. Ministrul britanic al Transportului maritim, Nusrat Ghani, a descris acordul drept unul foarte important. „Aflat la două mile şi jumătate sub suprafaţa oceanului, RMS Titanic este subiectul celei mai documentate tragedii maritime din istorie”, a spus ea. „Va fi tratat cu sensibilitatea şi respectul cuvenite ca loc de veci pentru mai mult de 1.500 de oameni”.
Ghani a spus că Marea Britanie va colabora îndeaproape şi cu alte ţări ţări nord-atlantice, precum Canada şi Franţa, pentru „a proteja chiar mai mult” Titanicul.
Epava a fost descoperită în 1985, la aproximativ 350 de mile marine de coasta canadiană.
Un acord internaţional între mai multe ţări privind protejarea epavei este negociat din 1986.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.