Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat vineri, în a doua zi a unei vizite în Serbia, în favoarea unui ”model” european al inteligenţei artificiale (AI) care să aibă în centru ”trei S” - ”ştiinţă, standarde şi soluţii”, în vederea unei ”prinderi din urmă” a Chinei şi Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Belgradul se pregăteşte să  preia preşedinţia Parteneriatului Mondial AI, iar Franţa urmează să găzduiască un Summit AI în februarie 2025.

Şeful statului francez şi omologul său sârb Aleksandăr Vucici au participat astfel la un Forum al Tineretului şi Inteligenţei Artificiate InGrid cu privire la aceste mize, la Novi Sad, al doilea cel mai important oraş din Serbia.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Noi, europenii, suntem puţin în urmă”, iar ”chinezii şi americanii investesc mult mai mult”, şi-a exprimat regretul Macron.

El îndeamnă Europa ”să recupereze întârzierea, să inoveze, să investească mult mai mult decât o face acum, pentru a fi la acelaşi ritm, la acelaşi standard cu China şi Statele Unite”.

Însă el consideră că Europa ar trebui totodată să-şi ”inventeze” propriul ”model”, deosebit de al Beijingului, ”complet controlat de Guvern” şi al Washingtonulu, rodul unei ”inovaţii total private”.

”PRIORITATEA ESTE SĂ SE INVESTEASCĂ”

”Europa, care este locul în care am inventat Renaşterea”, plasând ”omul în sensul general al cuvântului în centrul a tot”, trebuie ”să aibă un model de inovaţie foarte specific, mixt, public-privat”, a declarat el.

Preşedintele francez doreşte ca AI ”să fie în serviciul scopurilor noastre colective” şi ca europenii ”să încerce să definească regulile” ”conversaţiei mondiale” în domeniu.

”Asta se bazează pe trei lucruri, trei S-uri”; ”ştiinţa” în vederea evitării ”unei forme de de complotism”, ”standarde internţaionale comune” pentru a evita ca ”asta să o ia întoate sensurile” şi ”soluţii comune” care să fie ”agreate şi deschise”.

El a reafirmat că ”prioritatea este să investească”, spre deosebire de Uniunea Europeană (UE), care este dotată cu reglementări inedite de încadrare a AI.

”Atunci când te afli la maturitate poţi face din reglementare un avantaj competitiv”, a subliniat el.

Emmanuel Macron a sosit joi seara într-o vizită de două zile în Serbia, unde a asistat la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a 12 avioane franceze de luptă de tip Rafale, pe care l-a salutat drept o ”schimbare strategică” curajoasă din partea acestei ţări din Balcani apropiată Tusiei, dar totodată un candidat la aderarea la UE, a cărei flotă este alcătuiră din avioane ruseşti.

El urma să revină la Paris vineri seara, să reintre în criza politică din Franţa şi să caute un premier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.