Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră, într-un interviu acordat vineri unui număr de trei cotidiene libaneze, că este necesară ”schimbarea leadershipului” Libanului, care nu are preşedinte de la expirarea mandatului lui Michel Aoun, la 31 octombrie, relatează AFP.
Şeful statului francez a încercat începând din septembrie 2020 - însă în zadar - să determine clasa politică libaneză să angajeze reforme în vederea scoaterii Libanului dintr-o dublă criză, politică şi economică.
”Problema Libanului este să rezolve problemele oamenilor şi să-i dea afară pe cei care nu ştiu să o facă”, subliniază Macron.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Apoi”, continuă el, ”să restructureze sistemul financiar şi după aceea să facă un plan, cu un preşedinte cinstit, un premier cinstit şi o echipă care să pună în aplixare acest plan care să aibă susţinerea străzii”.
Deputaţii - în rândul cărora există disensiuni profunde, între tabăra Hezbollahului proiranian şi tabăra care-i este ostilă - s-au reunit în zece rânduri pentru a alege un nou şef de stat.
Libanul, care se află în plină cădere economică, este condus de către Guvernul demisionar al lui Najib Mikati, care expediază afacerile curente, cu prerogative reduse.
Răspunzând unei întrebări despre comandantul-şef al armatei, Joseph Aoun - considerat unul dintre principalii candidaţi nedeclaraţi la preşedinţie -, Emmanuel Macron a declarat că ”nu vrea să intre în problema persoanelor. Numele, dacă nu existră un plan şi o strategie în spatele lor, nu merg”.
”Ceea ce mă interesează sunt libanezii şi libanezele. Nu cei care trăiesc pe spinarea lor”, a denunţat Macron, care deplânge emigrarea în masă a tinerilor.
El spune că vrea ”să încerce să ajute apariţia unei soluţii politice alternative”, rămânând în acelaşi ”inflexibil cu forţele politice”.
El apreciază că ”nu trebuie să se cedeze nimic celor care s-au îmbogăţit în ultimii ani şi care ar vrea să rămână (în funcţii) şi şantajează”.
Emmanuel Macron, care s-a întors de la Conferinţa regională ”Bagdad II” privind Irakul, organizată marţi în Iordania, anunţă că va ”lucra în săptămânile viitoare la un format similar cu Libanul”.
El se declară ”convins” ”că problemele libaneză, siriană şi nu numai pot fi rezolvate dacă se găseşte un cadru de discuţie care să includă Iranul, având în vedere influenţa sa în regiune”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.