Sărbătoarea evreiască Hanuka a fost marcată joi la Palatul Elysée în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron, dar gestul a stârnit vâlvă în politica franceză. O înregistrare video care îl arată pe rabinul-şef al Franţei, Haïm Korsia, aprinzând prima lumânare de Hanuka, pentru a marca începutul sărbătorii evreieşti a luminilor, a stârnit controverse. Pentru mulţi politicieni, acest eveniment reprezintă o încălcare a laicităţii, relatează presa franceză.
Joi, la Palatul Élysée, Emmanuel Macron a primit premiul Lord-Jakobovits, acordat şefilor de stat care luptă împotriva antisemitismului. Într-o secvenţă difuzată la X, preşedintele Republicii este văzut alături de rabinul-şef al Franţei, Haïm Korsia, aprinzând o lumânare pentru a marca sărbătoarea evreiască Hanuka. Reacţiile de indignare s-au răspândit rapid în întreaga clasă politică.
Historique !
— Mendel Samama (@EURORabbi) December 7, 2023
Allumage de la 1ere bougie de #Hanouka au Palais de @Elysee par le Grand Rabbin de France @HaimKorsia avec @EmmanuelMacron
La petite lumière chasse beaucoup d’obscurité !@PinchasRabbi @ElieKorchia pic.twitter.com/or58WGDhKY
"Oare Macron va face acelaşi lucru pentru toate celelalte culte? Sau pentru unele da şi pentru altele nu?", "Preşedintele Republicii trebuie să fie primul garant al separaţiei dintre Biserică şi stat", "Eroare politică impardonabilă", "Vă puteţi imagina o slujbă de Crăciun sau de Eid la Palatul Élysée? Nu este serios", au reacţionat politicienii francezi, atât de stânga, cât şi de dreapta, pe reţelele sociale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
GUVERNUL ÎNCEARCĂ SĂ STINGĂ POLEMICA
În faţa acestor critici, guvernul a încercat să stingă controversa, invocând un mesaj de susţinere în faţa antisemitismului în creştere.
Răspunzând unei solicitări trimise de Le Figaro, Palatul Elysée a declarat că nu a organizat o ceremonie de Hanuka. "Contextul este foarte important (...), Marele Rabin al Franţei, care era prezent, a salutat discursul de mulţumire al preşedintelui după ce a primit premiul aprinzând prima lumânare de Hanuka. Nu este chiar acelaşi lucru cu a invita oamenii să ia parte la o ceremonie de Hanuka", a arătat Preşedinţia franceză.
La rândul său, aflată într-o vizită în Mayotte, premierul Elisabeth Borne a afirmat: "Secularismul înseamnă şi a permite oamenilor să creadă şi să nu creadă. Înseamnă să protejezi religiile. Ne aflăm într-un moment în care există o creştere a antisemitismului pe care, evident, nu putem permite să nu fie controlată (...), iar mesajul preşedintelui Republicii în acest moment este că îi protejăm şi îi susţinem pe toţi cei care doresc să îşi practice religia, şi în special comunitatea evreiască", a arătat şefa guvernului.
Ministrul de interne Gérald Darmanin a respins, de asemenea, orice atac la laicitate: "Preşedintele Republicii este un apărător al religiilor (...) Le respectă pe toate. În calitate de şef de stat, nu există nicio încălcare a laicităţii", a declarat el pentru Franceinfo. "În timpul acestei importante sărbători evreieşti, într-un moment în care compatrioţii noştri evrei se confruntă cu acte antisemite, când rabinii sunt atacaţi, când sinagogile sunt atacate, când persoanele care poartă semne exterioare ale religiei sunt atacate pe stradă, cred că este perfect normal ca preşedintele Republicii să fie alături de compatrioţii noştri evrei", a adăugat el.
Ministrul tranziţiei energetice, Agnès Pannier-Runacher, a declarat pentru Europe 1 că "este o polemică ce nu corespunde realităţii".
REACŢIA LUI EMMANUEL MACRON
În cele din urmă, vineri, şi-a spus punctul de vedere însuşi şeful statului.
"Dacă preşedintele Republicii s-ar fi pretat la un gest religios sau ar fi participat la o ceremonie, nu ar fi respectat laicitatea. Dar acest lucru nu s-a întâmplat", a fost reacţia lui Emmanuel Macron, întrebat, vineri, despre acest subiect cu ocazia unei vizite la şantierul catedralei Notre-Dame. Declarând că a făcut un gest faţă de comunitatea evreiască, pe fondul creşterii antisemitismului, el a făcut apel la "bun simţ şi bunăvoinţă", subliniind că evenimentul organizat la Palatul Elysée a fost o ceremonie de premiere, care a avut loc "într-un spirit care este cel al Republicii şi al armoniei".
"Laicitatea nu înseamnă să ştergi religiile sau să te amesteci în ele"; "este o lege a libertăţii", a continuat Macron. El a refuzat să comenteze mai mult, scrie Le Monde.
REPROŞURI
Anterior, preşedintele Republicii şi-a atras critici, inclusiv din partea preşedintelui Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF). "Nu este locul, la Palatul Elysée, pentru a aprinde o lumânare de Hanuka, pentru că ADN-ul republican este de a sta departe de tot ce este religios", a declarat Yonathan Arfi vineri dimineaţă la Sud Radio, calificând evenimentul drept o "greşeală". "Am fost surprins. Mă întreb de ce a făcut-o Macron, nu este rolul lui", a adăugat Arfi, care a fost prezent la ceremonie, înainte de a adăuga că "este ceva ce nu ar trebui să se mai întâmple".
Deputatul socialist Jérôme Guedj a declarat pe X că "oricât de frumoasă ar fi, Hanuka este o sărbătoare religioasă. Nici un ales al Republicii nu ar trebui să participe la ea, ca la orice alt eveniment religios".
"Elysée nu este un lăcaş de cult (...) Noi nu facem compromisuri cu laicitatea", a declarat joi seară, pe X, şi preşedintele socialist al regiunii Occitania, Carole Delga, denunţând "un semnal negativ trimis de stat Republicii".
"Sâmbătă, vom sărbători aniversarea legii din 1905 privind separarea Bisericii şi a statului. În această seară, Macron o calcă în picioare, organizând o ceremonie religioasă la Palatul Elysée", a declarat coordonatorul naţional al formaţiunii de extremă stânga La France insoumise, Manuel Bompard, criticând o "eroare politică impardonabilă".
La rândul său, senatoarea socialistă Laurence Rossignol l-a descris pe dl Macron pe X drept "un copil de 10 ani cu o mică trusă de chimist, dar cu nitroglicerină adevărată şi chibrituri adevărate".
"Cum poţi refuza să participi la un marş civic împotriva antisemitismului, pe motivul contestabil al salvgardării unităţii naţionale, şi să celebrezi o sărbătoare religioasă în palatul prezidenţial? După ştiinţa mea, aceasta este o premieră. Este contrară laicităţii", a declarat primarul din Cannes (Les Républicains, de dreapta), David Lisnard. "Este o abatere de la laicitate", a spus el.
"Este o abatere fără precedent de la laicitate", a declarat vineri, la LCI, şi deputata RN (extrema dreaptă) Laure Lavalette. "Cred că încearcă să se revanşeze pentru că nu a participat la marşul împotriva antisemitismului, unde era aşteptat", a susţinut deputata de extremă dreapta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.