Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat "noul imperialism" în Pacific în timpul unei vizite istorice în regiune, avertizând asupra unei ameninţări la adresa suveranităţii statelor mai mici, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În Indo-Pacific şi în special în Oceania apare un nou imperialism şi o logică de putere care ameninţă suveranitatea mai multor state - cele mai mici, adesea cele mai fragile", a declarat Macron, joi, în Vanuatu.

Macron - aflat în prima vizită a unui lider francez în exerciţiu într-un stat independent din Pacific - a încercat să sublinieze importanţa Franţei într-o regiune în care China şi SUA îşi dispută influenţa militară, economică şi diplomatică.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Strategia noastră Indo-Pacific este mai presus de toate de a apăra prin parteneriate independenţa şi suveranitatea tuturor statelor din regiune care sunt gata să lucreze cu noi", a declarat Macron.

Franţa are 1,6 milioane de cetăţeni în Asia-Pacific, în şapte teritorii de peste mări, inclusiv Noua Caledonie şi Polinezia Franceză, şi o zonă economică exclusivă care se întinde pe nouă milioane de kilometri pătraţi.

Anul trecut, Macron a relansat abordarea Indo-Pacific a Franţei în urma unei dispute acerbe privind un contract de submarine anulat cu Australia, prezentând Franţa ca o putere de echilibrare într-o regiune dominată de lupta dintre China şi SUA.

Preşedintele francez se află într-o vizită de cinci zile în regiune, care a inclus şi o oprire în Noua Caledonie şi va continua în Papua Noua Guinee.

Este pentru prima dată când un preşedinte francez călătoreşte în ţări independente din regiunea Pacificului, şi nu doar în teritoriile franceze de peste mări.

Franţa deţine suveranitatea asupra a trei teritorii din Pacific: Noua Caledonie, Polinezia Franceză şi Wallis şi Futuna.

Neo-caledonienii din Noua Caledonie au respins independenţa în cadrul unui al treilea referendum pe această temă, în decembrie 2021, deşi votul a fost boicotat de mişcările pro-independenţă susţinute în mare parte de populaţia autohtonă kanak.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.