Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat „marea dezbatere naţională” de două luni în Franţa cu o scrisoare deschisă de 2.330 de cuvinte către întreaga ţară, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Macron speră că această dezbatere va scădea violenţele provocate de mişcarea Vestelor Galbene. În scrisoare, Macron a afirmat că este deschis la idei noi şi sugestii însă a insistat că guvernul nu va da înapoi privind reforme anterioare sau măsuri cheie promise în campania sa electorală.

„Nu există întrebări interzise. Nu vom fi de acord cu tot, acest lucru este normal, aceasta este democraţia. Dar cel puţin vom arăta că suntem un popor căruia nu îi este frică să vorbească, să schimbe idei şi să le dezbată. Şi poate vom descoperi chiar că suntem de acord, în ciuda unor diferenţe de opinie, mai mult decât credem”, a scris Macron.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Scrisoarea, publicată în ziarele franceze de luni, marcheaza începutul unei consultări naţionale în care cetăţenii sunt invitaţi să îşi ofere opiniile privind patru teme centrale: taxele, organizarea statului şi a administraţiei publice, tranziţia ecologică şi cetăţenia şi democraţia.

Printre întrebări se numără: Ce taxe ar trebui reduse? Pe ce ar trebui să se cheltuiască mai puţin? Este administraţia prea mare? Cum pot oamenii avea o putere de decizie mai mare privind felul în care este condusă ţara?

Macron a afirmat că propunerile adunate în timpul dezbaterii vor construi „un nou contract cu naţiunea”, vor influenţa politica şi vor stabili viziunea Franţei privind probleme naţionale, europene şi internaţionale.

„Astfel, doresc să transform alături de voi furia în soluţii”, a scris el.

Macron a acceptat că toată lumea doreşte taxe „corecte şi mai eficiente”, însă a avertizat privind aşteptări nerealiste, adăugând că taxele nu pot scădea fără micşorarea cheltuielilor publice.

Preşedintele şi administraţia sa de centru au fost puşi sub o presiune intensă din noiembrie din cauza unei taxe ecologice asupra combustibilului, acest lucru dând naştere mişcării Vestelor Galbene. Deşi s-a renunţat la taxă, protestele au continuat pe fondul unor nemulţumiri mai largi privind guvernul.

În afara oraşelor, Vestele Galbene continuă să blocheze intersecţii prin proteste spontane prin care cer scăderea taxelor pentru alimente şi bunurile esenţiale şi creşterea puterii de cumpărare.

În scrisoare, Macron a precizat că nu va accepta „nicio formă de violenţă”, inclusiv „presiunea şi insultele” împotriva „aleşilor, jurnaliştilor, instituţiilor statului sau persoanelor angajate de stat”.

„Dacă toată lumea este agresivă cu toată lumea, societatea se va destrăma”, a scris Macron.

El a precizat că îşi va publica concluziile la o lună de la încheierea procesului de consultare, pe 15 martie.

Ministerul francez de Interne a anunţat că 84.000 de “veste galbene” au manifestat, sâmbătă, în toată Franţa. Faţă de săptămânile trecute, numărul manifestanţilor a crescut: la 29 decembrie au fost 32.000 şi la 5 ianuarie 50.000.

La fel ca săptămânile trecute, situaţia a degenerat în mai multe oraşe, înregistrându-se ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine. De asemenea, jurnalişti au fost agresaţi de manifestanţi. Au fost reţinute în total 244 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.