Emisarul ONU în Libia Ghassan Salame a demisionat ”din motive de sănătate”, în momentul în care procesul politic în această ţară, devastată de un război civil, se află mai mult ca oricând în impas, relatează AFP.
”Trebuie să recunosc că sănătatea mea nu-mi permite să suport atât stres. I-am cerut, aşadar, secretarului general al ONU să mă elibereze din funcţie”, a scris luni diplomatul libanez pe contul său de Twitter
La New York, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a confirmat că secretarul general ”a primit un mesaj de la domnul Salame, care-şi exprimă intenţia de a părăsi postul de Reprezentant Special pentru Libia”.
”Secretarul general a avut întotdeauna deplină încredere în munca domnului Salmane şi în marile eforturi pe care le-a depus pentru a aduce pacea în Libia. Secretarul general va discuta cu domnului Salmane despre modul asigurării unei tranziţii blânde, pentru a nu se pierde lucrurile deja câşrtigate”, a adăugat Dujarric.
”Am încercat să-i unesc pe libieni şi să restrâng amestecul străin” în această ţară, a adăugat Salame în anunţul său, evocând summitul internaţional pe tema situaţiei din Libia organizat la sfârşitul lui ianuarie la Berlin şi negocierile interlibiene pe care le-a lansat recent pe trei paliere - politic, militar şi economic.
Din 2015, două autorităţi rivale îşi dispută puterea în Libia - Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi o putere încarnată de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării.
Un armistiţiu este respectat - deşi cu încălcări frecvente - de la 12 ianuarie, la porţile capitalei libiene, între susţinătorii GNA şi cei ai lui Haftar, care au lansat în aprilie 2019 o ofensivă în vederea cuceririi Tripoli.
Salame a fost numit la 22 iunie 2017 de către secretarul general al ONU Antonio Guterres drept noul său Reprezentant Special şi şef al Misiunii ONU de Susţinere în Libia (MANUL), succedându-i germanului Martin Kobler.
De atunci el a încercat să convingă beligeranţii libieni să unifice instituţiile statului şi să organizeze alegeri în vederea încetării disensiunilor în ţară.
EFORTURI FĂCUTE SCRUM
Început în 2017 şi întrerupt în mai multe rânduri, acest proces de negocieri a fost pus la grea încercare în urma unui atac-surpriză lansat la 4 aprilie de către mareşalul Haftar împotriva capitalei, în ziua în care secretarul general al ONU se afla în vizită în Libia.
Ţara era atunci cu doar câteva zile înaintea unei conferinţei interlibiene pregătite de ONU. Salame şi-a exprimat regretul că toate acele eforturi au fost făcute scrum, la câteva zile după începerea luptelor la porţile capitalei.
”Am muncit timp de un an întreg la pregătirea unui lucru fără precedent în Libia, adică a unei conferinţe naţionale care reunea pe toată lumea (...). Şi iată că eforturile au fost făcute scrum”, declara emisarul într-un interviu acordat AFP.
Conferinţa era menită să stabilească o foaie de drum în vederea scoaterii ţării din haos, însă a fost anulată după asalt.
Salame a încercat ulterior să unifice poziţia comunităţii internaţionale cu privire la Libia, după ce a constatat disensiunile şi amestecurile străine care complică conflictul în ţară şi fac dificilă orice soluţie politică.
El a reunit, astfel, puterile mondiale şi principalele ţări vizate în conflict la un summit la Berlin, unde s-au luat angajamente cu privire la un neamestec şi la o relansare a procesului politic.
Vineri, la Geneva, el i-a atacat pe ”cinicii” care încearcă să submineze discuţiile între beligeranţii libieni, reclamând o mai mare susţinere internaţională.
Emisarul ONU a subliniat că vrea să continue negocierile interlibiene chiar dacă cele două tabere şi-au anuţat suspendarea participării la negocieri politice.
Născut în 1951, Salame şi-a petrecut majoritatea carierei ca profesor de relaţii internaţionale la prestigioasa Universitate franceză de Ştiinţe Politice de la Paris.
El a fost ministru al Culturii în Liban din 2000 în 2003 şi a lucrat apoi ca şi consilier al unui fost secretar general al ONU, Kofi Annan, şi la Misiunea ONU în Irak.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.