Organizaţii internaţionale şi regionale pentru apărarea drepturilor omului afirmă că alegerile prezidenţiale de luna viitoare din Egipt nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a fi libere şi corecte şi au făcut apel către aliaţii din Occident ai Egiptului să ia act de această situaţie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actualul preşedinte al Egiptului, fostul general Abdel-Fatah al-Sisi, va câştiga aproape sigur alegerile din martie, singurul contracandidat fiind un politician necunoscut care este şi unul dintre cei mai înflăcăraţi fani ai lui al-Sisi.

Moussa Mustafa Moussa şi-a depus candidatura în ultimul moment şi s-a evitat astfel o situaţie inedită în care al-Sisi ar fi fost singurul candidat. Liderii partidelor de opoziţie care au cerut un boicot al alegerilor sunt cercetaţi pentru că au încercat să destabilizeze ţara.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cele 14 grupuri care au criticat alegerile, printre care se numără şi Human Rights Watch, au declarat marţi că guvernul lui Sisi a suprimat libertăţile cetăţeneşti, a arestat potenţiali contracandidaţi şi a reţinut susţinătorii lor.

 “Guvernul din Egipt nu ţine cont nici măcar de minimul necesar pentru a se organiza alegeri libere şi corecte pentru votul din 26-28 martie. La şapte ani de la revoluţia din 2011, guvernul şi-a bătut joc de drepturile pentru care s-au luptat protestatarii atunci”, se arată în comunicatul celor 14 grupuri.

Ca şef al armatei, Sisi l-a înlăturat de la putere în 2013 pe Mohamed Morsi, fostul preşedinte ales democratic şi de când a preluat puterea a trimis la închisoare numeroşi susţinători ai lui Morsi, precum şi diverşi activişti.

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.