Ecuadorul susţine că o persoană suspectată de legături cu WikiLeaks a fost arestată în timp ce încerca să părăsească ţara, scrie The Guardian.
Bărbatul, despre care se crede că ar fi un programator suedez pe nume Ola Bini, a fost reţinut joi pe aeroportul din Quito în timp ce se pregătea să plece în Japonia.
Maria Paulo Romo, ministrul de Interne al Ecuadorului, a informat că persoana locuia în Ecuador şi a fost arestată pentru că ar fi conspirat împotriva guvernului ecuadorian.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El „a fost reţinut ca parte a unei investigaţii”, a afirmat ea, adăugând că bărbatul a călătorit în străinătate alături de fostul ministru de Externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, cel care i-a acordat azil politic lui Assange în 2012.
„Avem dovezi suficiente că el încerca să destabilizeze guvernul”, a afirmat Romo.
Jurnalistul Vijay Prashad a afirmat că Bini este „un om nevinovat” şi un „susţinător lăudat al confidenţialităţii şi al transparenţei”.
„Astăzi, Ola a fost arestat în Quito (Ecuador). Un cetăţean suedez, Ola nu vorbeşte spaniolă. El este reţinut la aeroport şi nu a avut acces la un avocat. Eliberaţi-l pe Ola Bini”, a scris Prashad pe Twitter.
Programatorul britanic Martin Fowler a declarat: „Sunt foarte îngrijorat să aud că prietenul şi colegul meu Ola Bini a fost arestat în Ecuador. El este susţinător puternic al confidenţialităţii şi nu a putut vorbi cu niciun avocat”.
Arestarea lui Ola Bini are loc după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi la Londra de către autorităţile britanice.
Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului, aflată în centrul Londrei, în baza unui mandat de arestare emis pe 29 iunie 2012, pentru că nu s-a prezentat la tribunal.
De asemenea, poliţia britanică a informat că acesta a fost arestat şi în baza unei cereri de extrădare din partea SUA.
Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012 după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia el ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.
Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică. El se teme că va fi extrădat în SUA dacă va fi arestat în Marea Britanie pentru a fi judecat în legătură cu publicarea de către Wikileaks a unor documente clasificate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.