Echipa care lucrează la transferul de putere către Donald Trump a declarat sâmbătă că un strateg republican, Bryan Lanza, care a schiţat într-un interviu pentru BBC unele contururi ale unui potenţial plan de pace susţinut de SUA în Ucraina, nu a vorbit în numele preşedintelui ales, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bryan Lanza, un strateg republican cu experienţă îndelungată, care a lucrat pentru campania din 2024 a lui Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat BBC că administraţia lui Trump îi va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski o „viziune realistă pentru pace”. El a spus că prioritatea noii administraţii în ceea ce priveşte Ucraina va fi stabilirea păcii, şi nu recucerirea teritoriului pierdut, inclusiv Crimeea.

„Şi dacă preşedintele Zelenski vine la masă şi spune „ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea”, ne arată că nu este serios. Crimeea s-a dus!”, a spus el.

Ca răspuns la comentariile lui Lanza, un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a negat că strategul ar fi vorbit în numele lui Trump. „Bryan Lanza a fost angajat pentru campanie”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit. „El nu lucrează pentru preşedintele Trump şi nu vorbeşte în numele său”, a punctat purtătorul de cuvânt.

Echipa de tranziţie ale lui Trump verifică în prezent personalul şi elaborează politicile pe care Trump le-ar putea adopta în timpul celui de-al doilea mandat al său.

În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluţie pentru a pune capăt războiului „într-o zi”, dar nu a explicat cum ar face acest lucru.

Zelenski şi Trump au vorbit la telefon săptămâna aceasta, după alegerile din SUA, într-o conversaţie la care s-a alăturat şi miliardarul Elon Musk, susţinător al lui Trump.

Trump însuşi a refuzat să excludă posibilitatea ca Ucraina să fie nevoită să cedeze teritoriu Rusiei şi a fost deosebit de vag atunci când a discutat despre conflict.

Unii aliaţi importanţi au prezentat propuneri de pace care, în practică, ar duce la o dominaţie pe termen lung a Rusiei asupra zonelor care sunt recunoscute la nivel internaţional ca fiind teritoriu ucrainean.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, după o revoltă populară care l-a determinat pe preşedintele ucrainean de atunci, favorabil Rusiei, să fugă din ţară şi să se pună la adăpost la Moscova.

La mai bine de 2 ani şi jumătate de la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina, forţele Moscovei deţin aproape 20 % din teritoriul ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.