Bryan Lanza, strateg al Partidului Republican şi un consilier senior al preşedintelui ales Donald Trump, a explicat la BBC că viitoarea administraţie se va concentra pe obţinerea păcii în Ucraina, mai degrabă decât să permită ţării să-şi recâştige teritoriul ocupat de Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Echipa de tranziţie a lui Trump se distanţează de planul de pace pentru Ucraina schiţat de un strateg republican: „Nu a vorbit în numele preşedintelui ales”

Bryan Lanza a declarat pentru BBC că administraţia Trump îi va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski versiunea sa de „viziune realistă pentru pace”.

„Şi dacă preşedintele Zelensky vine la masă şi spune „ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea”, el ne arată că nu este serios”, a spus Lanza. „Crimeea s-a dus!”, a adăugat consilierul lui Trump..

Rusia a anexat unilateral peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Opt ani mai târziu, a lansat o invazie la scară largă în Ucraina şi a ocupat teritoriul din estul ţării.

Preşedintele ales a declarat în mod constant că prioritatea sa este să pună capăt războiului şi să oprească ceea ce el spune că ar fi o scurgere de resurse americane sub forma ajutorului militar acordat Ucrainei. Cu toate acestea, Trump nu a dezvăluit încă modul în care intenţionează să facă acest lucru - şi probabil că va auzi viziuni contradictorii pentru viitorul Ucrainei din partea diverşilor săi consilieri.

RECUCERIREA CRIMEEI, NEREALISTĂ

Bryan Lanza, consilier politic al lui Trump încă din campania din 2016, nu a menţionat zonele din estul Ucrainei, dar a declarat că recucerirea Crimeei este nerealistă şi „nu este acesta obiectivul Statelor Unite”.

„Când Zelenski spune că vom opri aceste lupte, că va fi pace doar odată ce Crimeea va fi returnată, avem veşti pentru preşedintele Zelenski: Crimeea s-a dus”, a declarat el la BBC World Service „Şi dacă aceasta este prioritatea dvs., de a obţine Crimeea înapoi şi de a avea soldaţi americani care să lupte pentru a obţine Crimeea înapoi, sunteţi pe cont propriu”, a adăugat el, ca şi cum s-ar fi adresat preşedintelui ucrainean.

Statele Unite nu au desfăşurat niciodată soldaţi americani pentru a lupta în Ucraina şi nici Kievul nu a cerut ca trupele americane să lupte în numele său. Ucraina a solicitat doar ajutor militar american pentru a-şi înarma propriii soldaţi, precizează BBC.

VIZIUNEA LUI TRUMP PENTRU PACE

Lanza a mai declarat că are un respect enorm pentru poporul ucrainean, descriindu-l ca având o inimă de leu. Dar a spus că prioritatea SUA este „pacea şi oprirea crimelor”.

„Ceea ce vom spune Ucrainei este: ştiţi ce vedeţi? Ce vedeţi este o viziune realistă pentru pace. Nu este o viziune pentru victorie, ci este o viziune pentru pace. Şi să începem să avem o conversaţie sinceră”, a spus el.

Este de aşteptat ca Trump să se ocupe de discuţiile de pace cu un cerc restrâns de consilieri, odată ajuns în funcţie.

Un consilier din Consiliul Naţional de Securitate, care a lucrat anterior sub conducerea lui Trump, a declarat miercuri, sub protecţia anonimatului, pentru The Wall Street Journal: „Oricine - indiferent cât de senior este în cercul lui Trump - care pretinde că are o viziune diferită sau o fereastră mai detaliată în legătură cu planurile sale privind Ucraina pur şi simplu nu ştie despre ce vorbeşte”.

S-a spus că fostul preşedinte „îşi dă propriile telefoane în materie de problemele de securitate naţională” şi are de dat multe în acest moment. Trump a vorbit cu Zelenski după victoria sa în alegeri, miliardarul Elon Musk luând, de asemenea, parte la convorbire.

CITEȘTE ȘI Elon Musk a fost prezent la convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski. El a discutat pentru scurt timp cu preşedintele ucrainean

O sursă din cadrul biroului prezidenţial al Ucrainei a declarat pentru BBC că „discuţia lungă şi bună” dintre Zelenski şi Trump a durat „aproximativ o jumătate de oră”.

„Nu a fost chiar o discuţie pentru a vorbi despre lucruri foarte substanţiale, dar în general a fost foarte o convorbire caldă şi plăcută”, a declarat sursa ucraineană.

Opozanţii democraţi ai lui Trump l-au acuzat că este apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi spun că abordarea sa faţă de război echivalează cu o capitulare a Ucrainei care va pune în pericol întreaga Europă.

Luna trecută, Zelenski a prezentat parlamentului ucrainean un „plan de victorie” care includea refuzul de a ceda teritoriile şi suveranitatea Ucrainei.

În timpul campaniei sale electorale, Trump a declarat în mod repetat că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina „într-o zi”, dar nu a oferit niciodată detalii suplimentare.

ARME CONTRA NEGOCIERI DE PACE

Un document scris de doi dintre foştii săi şefi ai securităţii naţionale în luna mai recomanda ca SUA să continue furnizarea de arme, dar să condiţioneze sprijinul de intrarea Kievului în discuţii de pace cu Rusia. Ucraina nu ar trebui să renunţe la speranţele sale de a-şi recupera întregul teritoriu de sub ocupaţia rusă, dar ar trebui să negocieze pe baza liniilor de front actuale, se arată în document.

La începutul acestei săptămâni, Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegeri şi a declarat că afirmaţia lui Trump că poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina „merită cel puţin atenţie”.

Lanza a criticat, de asemenea, sprijinul pe care administraţia Biden-Harris şi ţările europene l-au acordat Ucrainei de la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. „Realitatea de pe teren este că statele europene şi preşedintele Biden nu au oferit Ucrainei capacitatea şi armele necesare pentru a câştiga acest război chiar de la început şi nu au reuşit să ridice restricţiile pentru ca Ucraina să câştige”, a declarat el.

La începutul acestui an, Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un pachet de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei.

SUA au fost cel mai mare furnizor de arme către Ucraina - între februarie 2022 şi sfârşitul lunii iunie 2024, a livrat sau a angajat arme şi echipamente în valoare de 55,5 miliarde de dolari (41,5 miliarde de lire sterline), potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, o organizaţie germană de cercetare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.