Germania a declarat vineri că Ucraina va putea folosi arme furnizate de Berlin pentru a se apăra de atacurile lansate din interiorul Rusiei împotriva regiunii Harkov, insistând că acest lucru nu o face Berlinul parte la conflict, relatează Reuters.
Germania a fost de acord cu aliaţii săi că Kievul poate folosi armele pentru a se apăra împotriva atacurilor lansate de pe poziţii din zona imediat adiacentă frontierei ruse, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
"Suntem convinşi cu toţii că Ucraina are dreptul, garantat de legislaţia internaţională, de a se apăra împotriva acestor atacuri", a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. "Pentru a face acest lucru, ea poate, de asemenea, să folosească armele furnizate în acest scop, inclusiv cele furnizate de noi, în conformitate cu obligaţiile sale juridice internaţionale".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Comentariile sunt cea mai explicită recunoaştere de până acum a unei aparente schimbări discrete de politica germană, care vine în timp ce Moscova a revendicat câştiguri teritoriale într-o ofensivă transfrontalieră asupra regiunii din jurul celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov.
Cancelarul Olaf Scholz a cerut însă vineri ca fiecare pas să fie bine cântărit. "Trebuie să evităm marele război, războiul dintre Rusia şi NATO", a declarat el la un eveniment al Bisericii Catolice din landul Thuringia, situat în centrul ţării. "În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că Ucraina îşi poate apăra independenţa şi suveranitatea", a adăugat el.
Declaraţia de la Berlin a venit după zile întregi în care guvernul lui Scholz a fost analizat dacă Germania ar risca, cu o o astfel de acţiune, să fie etichetată drept parte la război, ceea ce ar duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia.
Scholz a declarat anul trecut că s-a ajuns la o înţelegere consensuală cu Ucraina că nu va folosi arme furnizate de Occident pentru a ataca obiective din Rusia. Dar el a părut să schimbe tonul într-o conferinţă de presă cu preşedintele francez Emmanuel Macron marţi, spunând că Ucraina are "toate alternativele oferite de dreptului internaţional pentru ceea ce face".
CITEȘTE ȘI Macron şi Scholz sunt de acord: Ucraina ar trebui să aibă voie să lovească anumite ţinte din interiorul RusieiOficialii germani au refuzat să divulge detalii despre modul în care ar dori ca Ucraina să folosească arme furnizate de Occident, ferindu-se de o retorică ce ar putea amplifica tensiunile într-un moment în care Rusia ameninţă cu lovituri nucleare tactice împotriva Ucrainei.
Majoritatea armelor livrate deja Ucrainei de Germania nu sunt potrivite pentru atacuri asupra poziţiilor ruseşti aflate mult în spatele liniei frontului. Obuzierele autopropulsate, de exemplu, pot ataca ţinte la o distanţă de până la 56 km, dar nu sunt desfăşurate în imediata vecinătate a frontului.
Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au furnizat Ucrainei arme cu rază de acţiune mai mare.
Oraşul Harkov se află la 30 km de graniţa cu Rusia.
Declaraţia Berlinului a venit la o zi după ce oficiali americani au sugerat că preşedintele Joe Biden a schimbat discret politica pentru a permite Kievului să tragă cu arme furnizate de SUA asupra unor ţinte militare din interiorul Rusiei care sprijină ofensiva de la Harkov. Anterior, Biden a refuzat cu fermitate să permită Ucrainei să folosească armament american pentru lovituri în interiorul Rusiei.
CITEȘTE ȘI Politico.com: Biden a dat în secret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei cu arme americaneVineri, la Praga, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea utilizării de către Ucraina a armelor furnizate de ţările occidentale pentru a lovi ţinte militare legitime în interiorul teritoriului rusesc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...