Duma de Stat a adoptat marţi amendamente la legea cu privire la ieşirea din ţară, astfel încât ofiţerii FSB de la controlul graniţelor au prerogative extinse şi pot confisca paşapoartele cetăţenilor care nu au voie să călătorească în străinătate, prevederile referindu-se în special la cei care sunt chemaţi în serviciul militar, relatează The Moscow Times.
Potrivit documentului, care a fost înaintat Dumei de Stat de către guvern şi care a fost adoptat printr-o procedură "accelerată", a doua şi a treia lectură având loc într-o singură zi, ofiţerii FSB de la controlul frontierei vor putea confisca paşapoartele ruşilor care nu au voie să călătorească în străinătate.
Prevederile nu se aplică în cazul celor care au restricţii de a călători pentru că sunt suspectaţi, acuzaţi ca inculpaţi, condamnaţi pentru o infracţiune sau pentru că "se sustrag obligaţiilor impuse de instanţă", precizează legea. Este vorba de cei care sunt chemaţi la serviciul militar şi care, din acest motiv, sunt limitaţi în dreptul lor de a părăsi Rusia. Conform legii, ei vor trebui să predea paşapoartele autorităţii care a emis documentul (de regulă, acesta este Ministerul Afacerilor Interne). În cazul în care cetăţeanul nu a predat paşaportul, atunci acesta este declarat invalid şi poate fi confiscat la controlul de frontieră.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Schimbarea normelor care reglementează intrarea şi ieşirea din ţară "va reduce consecinţele negative pentru un cetăţean al Federaţiei Ruse atunci când trece prin controlul paşapoartelor pentru a călători în străinătate", se arată în nota explicativă a documentului.
Confiscarea paşapoartelor îi va afecta inclusiv pe cei care au primit "citaţii electronice", care restricţionează de asemenea ieşirea din ţară, subliniază avocatul Kaloi Ahilgov. În cazul în care un cetăţean este chemat la serviciul militar sau trimis la un serviciu civil alternativ, paşaportul unui astfel de cetăţean trebuie transferat, în cinci zile lucrătoare, pentru depozitare, la Departamentul de migraţie al Ministerului Afacerilor Interne "până la expirarea restricţiei temporare".
Potrivit Interfax, şi un paşaport diplomatic sau de serviciu poate fi invalidat dacă nu este returnat fără un motiv întemeiat în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea unei călătorii de afaceri, prevede legea. De asemenea, nedepunerea paşaportului de către un cetăţean cu acces la secrete de stat la organismele autorizate fără un motiv valabil poate duce la declararea paşaportului ca fiind invalid.
Legea va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea sa oficială, precizează The Moscow Times.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.