Europa este o regiune în care respectarea drepturilor muncitorilor s-a deteriorat cel mai mult în ultimii zece ani, într-o lume în care ”democraţia se află în pericol”, trage un semnal de alarmă în raportul anual, miercuri, Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI), cu sediul la Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Europa înregistrează cel mai pronunţat declin” din 2014, când s-a creat Indicele CSI al drepturilor muncitorilor în lume, a cărui a 11-a ediţia a fost publicată miercuri, un raport anual difuzat la trei zile după alegerile europene marcate de un puseu al extremei drepte.

Mai larg, ”în acest an, în care patru miliarde de persoane se duc la urne pe planetă, grupuri autoritariste de drepta depun eforturi să desemneze ţapi ispăşitori (...) şi să-şi impună propriul program, ostil muncitori (...). Democraţia este în pericol”, trage un semnal de alarmă principala confederaţie sindicală mondială.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

P o scară de la 1 - care indică ”încălcări sporadice ale drepturilor” muncitorilor - la 5 - care indică ”nicio garanţie a drepturlor” muncitorilor - ”Europa, în pofida reputaţiei de portdrapel mondial al drepturilor muncitorilor, înregistrează o degradare a notei medii de la  2,56 la 2,73 între 2023 şi 2024”, îşi exprimă îngrijoarea CSI.

CSI federează 340 de sindicate din 169 de ţări şi teritorii.

În 2014, Bătrânul Continent afişa o notă medie de 1,84, aminteşte Confederaţia, care înglobează în cuvântul ”Europa” ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE) ca Regatul Unit, Elveţia şi Albania.

”Această degradare continuă arată că modelul social european (...) este în mod activ destructurat de către guverne şi întreprinderi, într-un ritm care se accelerează, ceea ce antrenează consecinţe grele în regiune şi riscă să declanşeze o nivelare în jos pe scara mondială a drepturlor muncitorilor”, denunţă ea.

Situaţia muncitorilor este şi mai rea în alte părţi.

Regiunea ”Orientul Mijloci şi Africa de Nord” înregistrează o notă medie de 4,74 în 2024, după ce în 2014 înregistra 4,25.

În Americi, nota medie s-a depreciat de la 3,16 în 2014 la 3,56 zece ani mai târziu.

În urma înregistrării a 16 asasinate a unor sindicalişti - dintr-un total de 22 de la publicarea acestui indice -, Americile rămân ”regiunea cea mai sîngeroasă” din lume în privinţa muncitorilor şi reprezentanţilor lor.

FINLANDA, ARĂTATĂ CU DEGETUL

Niciun asasinat nu s-a înregistrat în Europa în 2023-2024, însă CSI a degradat nota a două ţări europene.

Ea acuză Finlanda de ”încălcări reiterate” ale drepturilor muncitorilor în 2024, după ce în 2023 îi reproşa ”încălcări  sporadice”.

Helsinki a fost sancţionat ”în urma propunerii coaliţiei de dreapta a premierului Petteri Orpo a unor reforme care constituie un atac fără precedent împotriva modelului social nordcic”, precizează CSI.

”Reformele respective vizează să limiteze grevele politice la o zi, compromiţând negocierea salariilor, şi propun o reducere a prestaţiilor pe caz de boală şi alocaţiile de şomaj”, detalizaă ea.

”În cursul anului care a trecut”, reproşează secretarul general al CSI, Luc Triangle, ”am observat în ţările nordice o anumită hotărâre a guvernelor şi întreprinderilor de a destructura pilonii fundamentali ai democraţiei” - dreptul la grevă şi la manifestaţie.

Elveţia, acuzată de ”încălcări reiterate” în 2023, este considerată acum de atingeri ”regulate” ale depturilor muncitorilor, cu un nivel mai grav pe scara de notare a CSI.

În total, 73% dintre statele europene au ”încălcat dreptul la grevă”, iar ”muncitori au fost victime ale violenţei în 9% dintre ţări” pe Bătrânul Continent.

Luc Triangle consideră  că ”modelul social european se dezagregă rapid. O criză demografică operează în regiune, din cauză că sindicatele, drepturile muncitorilor şi democraţia sunt strâns legate”.

RAZĂ DE SPERANŢĂ ÎN ROMÂNIA

O rază de speranţă de înregistrează în România, a cărei notă a crescut cu un nivel.

România este acuzată acum de încălcări ”regulate” ale drepturilor muncitorilor şi nu de încălcări ”sistematice”.

Între progresele înregistrate în România, CSI citează faptul că ”dreptul la grevă a fost auzit, iar negocierile colective sunt de-acum obligatorii în întreprinderile cu peste zece angajaţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.