Dreapta înăspreşte tonul împotriva lui Emmanuel Macron, iar socialiştii sunt împărţiţi în privinţa şefului statului care, în a 43-a zi a crizei politice caută în continuare o cale de trecere în vederea formării unui guvern, relatează AFP.
Liderul dreptei Laurent Wauquiez, primit miercuri dimineaţa la Palatul Elysée în cadrul unor noi consultări lansate de către şeful statului, s-a declarat ”dezamăgit” de întâlnire. Preşedintele trebuie să înceteze să ”procrastineze”, a subliniat el.
”Nicio poziţie nouă, nu există un proiect adevărat pentru francezi (...), o viziune a ceea ce să fie programul guvernamental în lunile următoare”, a deplâns în faţa presei Wauquiez, însoţit de către alţi reprezentanţki ai Partidului Les Républicains (LR, dreapta), ca Bruno Retailleau şi Annie Genevard.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceasta din urmă a amintit că LR este ”deschis unei munci de colaborare cu viitorul Guvern”, însă fără să facă parte din acesta.
Dacă să participe sau nu este întrebarea care dezbină stânga, în care furia rămâne aprigă după refuzul preşedintelui de a da cheile puterii Noului Front Popular (NFP), însă o parte a PS începe să ia în calcul un Guvern din care să facă parte stânga moderată, cu riscul unui etern proces de ”trădare” a colegilor lor.
”Partidul se află pe marginea rupturii”, apreciază primarul din Vaulx-en-Velin, Hélène Geoffroy, o opozantă internă a numărului unu Olivier Faure. Ea cere reluarea ”discuţiilor cu preşedintele Republicii” în vederea ”căutării unor soluţii suplimentare cu privire la un premier socialist sau social-democrat”.
PRAGMATISM
Acest pragmatism este apărat şi de către liderului celuilalt curent minoritar în cadrul PS, primarul Rouenului, Nicolas Mayer-Rossignol. El a declarat la franceinfo că ”dacă avem posibilitatea de a implementa, poate nu întregul program, ci politici importante” cu privire la salarii, educaţie şi sănătate, ”atunci trebuie să dăm o şansă acestui lucru”.
Mai puţin frontal, fostul preşedinte François Hollande, deputat din nou, consideră într-un interviu acordat Le Point că socialiştii trebuie ”să susţină tot ceea ce poate face ţara să avanseze”, însă exclude o ”alianţă cu centrul (...), sortită inevitabil unui impas”.
Toate aceste declaraţii se abat de la linia oficială a partidului, care refuză, la fel ca şi alţi membri NFP, să se întoarcă la Elysée pentru a discuta despre altceva decât o colaborare cu Lucie Castets, candidata lor la Matignon. Acest lucru prevesteşte dezbateri dure la Universitatea de Vară a PS, care începe joi la Blois.
Acest eveniment este urmărit îndeaproape de palat, unde un apropiat al preşedintelui observă că ”există lucruri care se mişcă” şi ”notează că PS nu îndeamnă la manifestaţii la 7 septembrie”, spre deosebire de Partidul La France insoumise (LFI).
Acest marş - iniţiat de organizaţii sindicale studenţeşti, urmează să denunţe o ”lovitură în forţă a lui Emmanuel Macron", după refuzul acestuia de a aproba alegerea NFP.
TRĂDARE
Sunt de ajuns aceste lucruri să fisureze stânga? O parte a socialiştilor care contribuie la ”menţinerea macronismului la putere” ar comite o ”trădare a votului alegătorilor”, a avertizat la CNews/Europe 1 coordinatorul LFI Manuel Bompard. ”Istoria îi va judeca”, a subliniat la LCI şefa ecologiştilor Marine Tondelier.
Deputaţii socialişti s-au pus de acord marţi asupra ”unei poziţii extrem de clare”, şi anume ca ”orice Guvern care va perpetua macronismul va fi evident cenzurat”, a anunţat la Sud Radio parlamentarul Arthur Delaporte.
Însă macroniştii speră în continuare să descurajeze o parte dintre aceştia, chit că ar alege un profil ca al lui Bernard Cazeneuve la Matignon. Acesta răspunde ”portretului-robot” al unui viitor premier, a subliniat la BFMTV şi RMC François Bayrou, un aliat apropiat al preşedintelui.
”Dacă un premier de centru-stânga permite obţinerea (votului) cât mai multor social-democraţi, atunci acesta este cea mai bună opţiune”, este de părere şi deputatul Mathieu Lefevre.
Acaparat de deschiderea Jocurilor Paralimpice, Macron a programat alte întrevederi joi dimineaţa cu aleşi locali importanţi, Carole Delga (PS) şi Renaud Muselier (Renaissance) l anivel de regiune, iar apoi cu preşedntele Asociaţiei Primarilor din Franţa, David Lisnard de la LR. El urmează să efectueze, după aceea, o vizită oficială în Serbia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.