Dreapta aflată la putere îşi consolidează poziţia în vederea alegerilor legisaltive din decembrie, în urma alegerilor locale de duminică, scrie presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul minoritar român l-a dat jos din fotoliu pe primarul opoziţiei la Bucureşti, ceea ce-l impulsionează înaintea alegerilor naţionale din decembrie în care vrea să preia controlul în Parlament, relatează BLOOMBERG.

Activistul Nicuşor Dan a înfrânt-o pe social-democrata Gabriela Firea în alegerile de duminică, promiţând să lupte împotriva corupţiei care a întârziat reforme şi modernizarea capitalei.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Prezenţa la urne la Bucureşrti a fost uşor mai mare decât la scrutinuri precedente, în pofida unei agravări a epidemiei covid-19, care s-a soldat în această ţară de la Marea Neagră cu cel mai mare bilanţ al deceselor în estul Uniunii Europene (UE).

Nicuşor Dan, un matematician care a candidat ca independent susţinut de Partidul Naţional Liberal (PNL, la putere) şi care a înfiinţat recent Partidul Uniunea Slavaţi România (USR, anticorupţie), s-a angajat să crească nivelul transparenţei administraţiei Bucureştiului, după ani de achiziţii şi contracte discutabile.

El a promis de asemenea să atragă fonduri europene în vederea dezvoltării urbane, să îmbunătăţească transportul public şi să reducă traficul în unul dintre cele mai congestionate oraşe din Europa.

PNL a anunţat că a obţinut, la nivel naţional, cele mai multe mandate din istoria sa, iar de-acum deţine aproape jumătate din fotoliile preşedinţilor Consiliilor Judeţene şi primarilor din cee mai mari oraşe - inclusiv la Cluj-Napoca şi Iaşi.

USR a reuşit, la rândul său, să-şi crească în mod semnificativ prezenţa în ţară, după ce a obţinut fotoliile de primar la Timişoara (vest) şi Bacău (est).

În pofida unor înfrângeri, Partidul Social Democrat (PSD) a anunţat că a reuşit să-şi crească scorul faţă de cel mai slab nivel înregistrat de formaţiune în alegerile europene, anul trecut.

”Alegerile locale din Bucureşti au avut mereu o relevanţă simbolică pentru alegerile generale, iar acum, cu atât mai mult, când au avut loc cu doar trei luni înainte”, a declarat Nicuşor Dan înaintea votului de duminică. ”Sunt optimist că alianţa liberalilor cu USR care mă susţine va guverna în următorii patru ani”.

Liberalii conduc, în sondaje, în vederea alegerilor generale de la 6 decembrie, în care îşi doresc cu disperare să obţină o majoritate care să le permită să guverneze mai bine în cea mai gravă criză economică de la căderea comunismului şi cu un buget redus încă înainte de epidemia covid-19.

Însă social-democraţii vor să reintre în graţia alegătorilor prin măsuri populiste - inclusiv o creştere cu 40% a pensiilor.

Victoria lui Nicuşor Dan ”este un semnal foarte bun pentru PNL”, consideră consultantul politic Radu Magdin. ”Este primul semn că se îndreaptă către o viztorie zdrobitoare în alegerile generale”, apreciază el.

Dreapta aflată la putere în România a ieşit consolidată din alegerile muncipale de duminică, în care a obţinut victorii în peste o treime din marile oraşe, un scor care îi alimentează speranţa de a obţine o victorie în alegerile legislative din decembrie, potrivit rezultatelor parţiale publicate luni, relatează site-ul francez MEDIAPART.

Un primar al unei comune din sudul României a fost ales detaşat duminică, la 11 zile după ce a murit din cauza covid-19, relatează AFP, într-un metarial preluat în presa franceză.

Ion Aliman, care a decedat la 17 septembrie, la vârsta de 57 de ani, a obţinut 1.057 din cele aproximativ 1.600 de sufragii exprimate la Deveselu, potrivit presei locale.

După închiderea secţiilor de votare, sătenii s-au dus la mormântul fostului primar pentru a sărbători victoria.

”Ne-am dus să-l felicităm”, a scris pe Facebook o locuitoare din Deveselu, care a postat o forografie în care apar zeci de persoane cu lumânări în cimitirul local.

Înaintea alegerilor, oile din Deveselu au făcut să curgă valuri de cerneală, după ce s-au aflat în centrul unui ”război” improbabil între un sătean şi comandantul scutului american antirachetă, inaugurat în 2016.

Cele 250 de oi ale lui Dumitru Bleja au devenit, în pofida voinţei lor, o ameninţare la adresa securităţii instalaţiei militare NATO.

Păscând lângă gard, ele declanşau cu regularitate sistemele de alertă.

După ce i s-a ordonat să-şi mute oile la păscut în altă parte, săteanul a cerut despăgubiri în valoare de 18.000 de euro în justiţie, care i-a respins pretenţiile în 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.