Ebola ar putea fi în curând ”să fi prevenită şi tratată”, după ce un studiu clinic pentru două medicamente a arătat o îmbunătăţire semnificativă a ratelor de supravieţuire, la circa 90%, potrivit cercetătorilor citaţi de BBC.
Patru medicamente au fost testate pe pacienţi din Republica Democrată Cpngo, unde are loc o epidemie gravă cu acest virus.
Două dintre medicamentele studiate au fost considerabil mai eficace în tratarea bolii, s-a constatat în studiu. Medicamentele respective vor fi utilizate acum pentru tratarea tuturor pacienţilor cu Ebola din Republica Democrată Congo, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Institutul Naţional pentru Boli Infecţionase şi Alergii din SUA (NIAID), care a co-sponsorizat studiul clinic, a anunţat că rezultatele sunt ”veşti foarte bune” pentru lupta cu Ebola.
Medicamentele, numite REGN-EB3 şi mAb114, funcţionează prin atacarea virusului Ebola cu anticorpi, neutralizând impactul asupra celulelor umane.
Sunt ”primele medicamente care, într-un studiu ştiinţific solid, au arătat în mod clar o diminuare semnificativă a mortalităţii” pacienţilor bolnavi de Ebola, a spus medicul Anthony Fauci, director al NIAID.
REGN-EB3 şi mAb114 au fost dezvoltate folosind anticorpi recoltaţi de la supravieţuitorii Ebola, bloală care a ucis în ultimul an peste 1.800 de pacienţi din Republica Democrată Congo.
Alte două tratamente, numite ZMapp ţi Remdesivir, au fost excluse din studiile clinice pentru că au fost mai puţin eficiente.
Studiul, efectuat de un grup internaţional de cercetări, coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a început în noiembrie anul trecut.
De atunci, patru medicamente experimentale au fost testate pe aproximativ 700 de pacienţi, fiind cunoscute în prezent rezultatele pentru 499.
Dintre pacienţii care au primit cele mai eficace două medicamente, 29% dintre cei trataţi cu REGN-EB3 au murit, respectiv 34% dintre cei care au primit mAb114, potrivit NIAID.
În schimb, au decedat 49% dintre pacienţii trataţi cu Zmapp şi 53% în cazul tratamentului cu 53% Remdesivir.
Rata de supravieţuire în rândul pacienţilor cu un nivel scăzut al virusului în sânge a fost de până la 94% atunci când au primit REGN-EB3 şi de 89% în cazul mAb114.
Aceste concluzii înseamnă că autorităţile din domeniul sănătăţii pot sublinia că ”peste 90% dintre aceşti bolnavi pot supravieţui dacă sunt trataţi devreme”, a spus Sabue Mulangu, cercetător în domeniul bolilor infecţioase care a lucrat în cadrul studiului.
Salutând succesul studiului, Jeremy Farrar, director al organizaţiei de caritate Wellcome Trust, a spus că fără îndoială tratamentele vor salva vieţi.
Rezultatele, a spus Farrar, arată că cercetătorii sunt pe cale să transforme Ebola într-o boală ”care poate fi prevenită şi tratată”.
”Nu vom scăpa niciodată de Ebola, dar ar trebui să fim capabili să prevenim ca aceste epidemii să devină epidemii regionale şi naţionale majore”, a adpugat Farrar.
Percepţia că Ebola este incurabilă, cuplată cu neîncrederea extinsă în personalul medical din Republica Democrată Congo au îngreunat eforturile de a opri răspândirea bolii.
S-a sperat că eficacitatea medicamentelor produse de compani farmaceutice din Statele Unite îi va face pe pacienţi să se simtă mai confortabil în solicitarea mai devreme a tratmentului, a spus Fauci.
Dar cea mai bună cale pentru a pune capăt epidemiei este ”un vaccin bun”, a adăugat acesta.
Epidemia actuală de Ebola a debutat în estul Republicii Democrate Congo, în august anul trecut, şi este cea mai gravă dintre cele 10 care au afectat ţara începând din 1976, când a fost descoperit virusul.
În luna iulie, OMS a declarat criza Ebola din ţară ”o urgenţă de sănătate publică îngrijorătoare la nivel internaţional”.
Epidemia este totuşi de mai mică amploare decât cea care a avut loc în vestul Africii, în perioada 2014-2016, care a afectat 28.616 persoane, majoritatea din Guineea, Liberia şi Sierra Leone. Aproximativ 11.310 oameni au murit, în cea mai gravă epidemie de Ebola produsă vreodată.
Cu toate acestea, încercările de a ţine sub control ultima epidemie sunt dificile. În special violenţele grupărilor de miliţii şi suspiciunile faţă de asistenţa medicală străină împiedică eforturile.
La începutul acestei luni, trei medici congolezi au fost arestaţi în Republica Democrată Congo pentru uciderea unui medic al OMS.
În 2019, aproximativ 200 de unităţi medicale au fost atacate în această ţară, provocând întreruperea vaccinărilor şi tratamentelor. Într-unul dintre incidente, membrii unei familii au atacat angajaţii care supravegheau înmormântarea unei rude.
Un studiu din 2018, publicat în revista medicală Lancet, afirmă că ”încrederea în dezinformări a fost răspândită”, în legătură cu epidemia.
Ebola este un virus care provoacă iniţial febră mare, slăbiciune accentuată, dureri musculare şi durere în gât. Boala progresează apoi cu vărsături, diaree şi hemoragii interne şi externe. Oamenii sunt infectaţi atunci când intră în contact direct cu răni deschise, gură sau nas, cu sânge, vomă, diaree, fecale sau fluide ale corpului unei persoane bolnave de Ebola. Pacienţii tind să moară din cauza dezhidratării şi a insuficienţei organice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.