Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a dat o replică dură europarlamentarilor care l-au acuzat că a creat tensiuni în UE şi a prelungit criza Brexitului prin amânarea ieşirii Marii Britanii până pe 31 octombrie, scrie The Guardian.
Coordonatorul Parlamentului European privind Brexitul, Guy Verhofstadt, a avertizat în timpul unei dezbateri că decizia de amânare va „otrăvi” alegerile europarlamentare, la care va trebui să participe Marea Britanie.
„În loc să o trimitem pe May la Londra fără nicio amânare sau una foarte scurtă – de câteva zile, o săptămână – i-aţi acordat şase luni. Această perioadă este prea scurtă pentru o regândire substanţială a Brxitului şi prea departe pentru a aduce vreo acţiune ... Îmi este teamă că va prelungi incertitudinea şi va aduce haosul Brexitului în UE şi va otrăvi viitoarele alegeri europarlamentare”, a afirmat Verhofstadt.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Verhofstadt a declarat că decizia Camerei Comunelor să ia o vacanţă de Paşte arată că discuţiile dintre Partidul Laburist şi Partidul Conservator reprezintă doar o „tragere de timp”.
Într-un discurs în care şi-a apărat dreptul de a visa la posibilitatea ca Marea Britanie să se răzgândească, Tusk i-a criticat pe cei care speră să obţină mai multe locuri în Parlament datorită retragerii Marii Britanii, inclusiv grupul condus de Verhofstadt.
„Vreau să amintesc tuturor că Marea Britanie are dreptul şi obligaţia de a participa la aceste alegeri câtă vreme face parte din UE. Nu este negociabil. De asemenea, nu pot accepta o participare secundară. Înţeleg interesele partidelor însă ele nu pot fi mai importante decât realitatea legală”, a afirmat Tusk.
„Domnul Verhofstadt a fost aplaudat cu entuziasm de domnul Farage. Este un motiv destul de bun pentru dumneavoastră, domnule Verhofstadt, să regândiţi profund şi să vă reformulaţi argumentele”, a adăugat el.
Tusk a susţinut amânarea de şase luni – jumătate din cât recomandase el iniţial – argumentând că va oferi timp Uniunii Europene să se concentreze pe priorităţile sale şi va permite parlamentului britanic să treacă peste impasul Brexitului sau va permite poporului britanic să se „răzgândească” privind Brexitul.
„Ştiu că, de ambele părţi ale canalului, toată lumea, inclusiv eu, este extenuată de problema Brexitului, ceea ce este complet de înţeles. Totuşi, nu este o scuză pentru a spune „haideţi să o terminăm” doar pentru că suntem obosiţi. Trebuie să continuăm să gestionăm Brexitul cu o minte deschisă şi într-un mod civilizat”, a declarat Tusk.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a făcut apel la Marea Britanie să coopereze în continuare şi să rămână un membru loial în această perioadă.
„31 octombrie reprezintă noul termen limită pentru retragerea ordonată a Marii Britnaii. Dacă acordul retragerii nu a fost ratificat de parlamentul britanic până atunci, va exista un Brexit strict pe care am dori să îl evităm. Bineînţeles că Marea Britanie poate cere revocarea Articolului 50, este ceva ce am făcut foarte clar, dar nu lucrez cu această ipoteză. Şi nu lucrez nici cu ipoteza că pe 31 octombrie vom avea parte de o nouă amânare”, a declarat Juncker.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.