Prim-ministrul polonez Donald Tusk transmite un avertisment tranşant că Europa a intrat într-o "eră de dinaintea războiului" şi că, dacă Ucraina este învinsă de Rusia, nimeni din Europa nu se va putea simţi în siguranţă. El a spus că lumea trebuie să accepte faptul că a început o nouă eră, că este cel mai critic moment de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar următorii doi ani ar putea să decidă totul, relatează BBC.
"Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut", a declarat Donald Tusk într-un interviu acordat presei europene. "Este real şi a început deja acum mai bine de doi ani", a spus premierul polonez.
"Trăim în cel mai critic moment de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Următorii doi ani vor decide totul", a spus Tusk în interviul acordat unui număr de cinci mari ziare europene, inclusiv ziarul polonez Gazeta Wyborcza, interviu care a fost publicat vineri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Ceea ce este cel mai îngrijorător în prezent este faptul că literalmente orice scenariu este posibil", a avertizat Tusk.
"Înţeleg că va suna devastator, în special pentru generaţia tânără, dar trebuie să ne pregătim mental pentru sosirea unei noi ere. Era de dinainte de război. Nu exagerez", a insistat el.
"Principala noastră sarcină ar trebui să fie protejarea Ucrainei de invazia rusă şi menţinerea Ucrainei ca stat independent şi integru (...) astăzi situaţia ei (a Ucrainei) este mult mai dificilă decât acum un an, dar şi mult mai bună decât la începutul războiului", a arătat premierul polonez.
PREMIERUL SPANIEI PEDRO SANCHEZ NU MAI VREA CUVÂNTUL "RĂZBOI" ÎN DECLARAŢIILE SUMMITURILOR UE
Acesta nu este primul avertisment al lui Donald Tusk cu privire la o perioadă ce precede un război. El a transmis un mesaj similar liderilor europeni de centru-dreapta la începutul acestei luni. Cu toate acestea, Tusk a dezvăluit că premierul Spaniei, Pedro Sánchez, le-a cerut colegilor europeni să nu mai folosească cuvântul "război" în declaraţiile lor de la summituri, deoarece oamenii nu doresc să se simtă ameninţaţi. Tusk a relatat că i-a răspuns că, în partea sa de Europa, războiul nu mai este o idee abstractă.
Comentariile sale au fost făcute în timp ce Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele săptămâni. Forţele aeriene ucrainene au declarat vineri că au doborât în cursul nopţii 58 de drone şi 26 de rachete, iar prim-ministrul Denîs Şmîhal a declarat că infrastructura energetică a fost avariată în şase regiuni, în vestul, centrul şi estul ţării.
Tusk a menţionat că Vladimir Putin a acuzat deja Ucraina pentru atacul jihadist asupra sălii de concerte Crocus City Mall din Moscova, fără nicio dovadă, şi a spus că liderul de la Kremlin "simte în mod evident nevoia de a justifica atacurile tot mai violente asupra unor obiective civile din Ucraina". El a subliniat, de asemenea, că Rusia a atacat Kievul cu rachete hipersonice la lumina zilei, pentru prima dată, la începutul acestei săptămâni.
EUROPA, MAI BINE ECHIPATĂ MILITAR,TREBUIE SĂ AIBĂ O ALIANŢĂ PUTERNICĂ CU SUA
Tusk s-a folosit de primul său interviu acordat presei străine de la revenirea sa în funcţie ca prim-ministru polonez, la sfârşitul anului trecut, pentru a lansa un apel direct către liderii europeni să facă mai mult pentru a-şi consolida apărarea.
"Avem nevoie de o alianţă puternică cu SUA şi, în acelaşi timp, trebuie să fim independenţi şi autosuficienţi în ceea ce priveşte apărarea. Sarcina noastră este să cultivăm legăturile transatlantice, indiferent cine va fi preşedintele SUA", a punctat fostul preşedinte al Consiliului European, referindu-se la polemica declanşată de declaraţiile fostului preşedinte Donald Trump.
Nu este vorba despre obţinerea de către Europa a unei autonomii militare faţă de SUA sau despre crearea unor "structuri paralele la NATO", a precizat Tusk. În prezent, Polonia cheltuieşte 4% din PIB pentru apărare, iar fiecare altă ţară europeană ar trebui să cheltuiască cel puţin 2% din PIB, Uniunea Europeană în ansamblu trebuind să fie pregătită inclusiv mental să lupte pentru securitatea sa.
POLONIA, FERMIERII ŞI UCRAINA
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.