Preşedintele american Donald Trump va sosi luni în Marea Britanie pe fondul declaraţiilor controversate ale ambasadorului american, care a sugerat că NHS (National Health Service – sistemul britanic de sănătate) ar trebui să facă parte din viitoarele negocieri comerciale între cele două ţări, relatează The Guardian.
Vizita lui Trump are loc după ce miniştrii care candidează la conducerea Partidului Conservator au sugerat că ar putea anula planurile ca Huawei sa construiască părţi ale reţelei 5G din Marea Britanie, după ce ambasadorul american Woody Johnson a avertizat că acest lucru ar aduce „riscuri mari”.
Trump, care se va întâlni cu Regina Elisabeta la Palatul Buckingham în prima zi a vizitei sale de stat, va fi întâmpinat de mii de protestatari în Londra a doua zi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ambasadorul Johnson a stârnit controverse duminică după ce a sugerat că Marea Britanie va trebui să permită accesul produselor agricole americane pe piaţa britanică ca parte a unui acord comercial post-Brexit, precum şi o implicare a sectorului privat în american în NHS.
Administraţia Trump consideră vizita ca fiind o oportunitate de a „reseta” atmosfera în jurul unui acord comercial, premierul britanic Theresa May urmând să demisioneze oficial vineri.
May a descris vizita ca fiind „o săptămână importantă în relaţia specială şi oportunitate de a îmbunătăţi parteneriatul deja apropiat”. Ea a subliniat importanţa construirii unor legături comerciale mai strânse.
„Suntem cei mai mari investitorii în economiile celuilalt iar relaţia noastră comercială puternică şi legăturile apropiate din mediul de afaceri creează locuri de muncă, oportunităţi şi avuţie pentru cetăţenii noştri”, a afirmat ea.
Ministruli britanic al Sănătăţi, Matt Hancock, a fost primul ministru care a exclus clar orice acord comercial care are implica NHS.
„Iubesc NHS – a fost acolo pentru mine şi pentru familia mea când am avut cea mai mare nevoie şi vreau să mă asigur că este mereu acolo pentru toate familiile. Aşa că am un mesaj clar: NHS nu este de vânzare şi nu va participa la nicio negociere viitoare privind un acord comercial”, a declarat el.
Ambasadorul american, care este un prieten apropiat al lui Trump, a declarat că toate domeniile din economia britanică vor participa la discuţiile privind un acord comercial.
După ce a fost întrebat dacă şi NHS va face parte din negocieri, el a afirmat pentru BBC: „Cred că întreaga economie, într-un acord comercial, toate elementele care fac parte din comerţ vor face parte”. El a fost apoi întrebat dacă acest lucru implică şi sistemul de sănătate. „Aşa cred”, a răspuns Johnson.
Comentariile sale au stârnit îngrijorare şi printre politicienii din opoziţie. Ministrul Sănătăţii din umbră, Jon Ashworth, a declarat că afirmaţiile ambasadorului sunt foarte îngrijorătoare.
„Comentariile ambasadorului sunt înfricoşătoare şi arată că o consecinţă a unui Brexit fără acord, urmat de un acord comercial cu Trump, va fi ca NHS va fi de vânzare. Nu ar trebui ca acest lucru să facă parte din negocieri. Nigel Farage şi conservatorii vor să distrugă NHS. Partidul Laburist îl va apăra mereu”, a afirmat Ashworth.
Johnson a fost presat să precizeze şi dacă SUA vor căuta slăbirea standardelor agricole, inclusiv importarea de pui tratat cu clor, practică interzisă în Uniunea Europeană, însă care este folosită în prezent în SUA. El a afirmat că produsele ar trebui oferite consumatorilor britanici care vor decide apoi dacă doresc să le cumpere sau nu.
„Va trebui să fie un acord prin care britanicii vor avea de ales. Produsele americane pot veni ... dacă dacă britanicilor le plac, le vor cumpăra; dacă nu, nu trebuie să le cumpere”, a declarat Johnson.
În interviul de duminică, ambasadorul SUA a făcut referire şi la implicarea Huawei în infrastructura britanică, declarând că va „avertiza” guvernul britanic să nu ia decizii grăbite.
Vorbind la CBS, ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt a subliniat că guvernul britanic are mari îndoieli cu privire la Huawei.
El a afirmat că China „a informat că doresc să deţină 80% din tehnologia de telecomunicaţii şi în alte domenii precum inteligenţa artificială, doresc să deţină 90% din piaţă până în 2025”.
„Trebuie să ne întrebăm dacă este înţelept să permitem unei singure ţări să aibă un astfel de monopol în tehnologiile de care vom depinde toţi”, a declarat Hunt.
El a adăugat: „Marea Britanie nu va lua niciodată o decizie care va afecta capacităţile noastre de a împărţi informaţii sensibile cu Statele Unite”.
Sajid Javid, cel care participă de asemenea în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, a declarat că se va opune unei implicări a Huawei în reţeaua 5G: „Nu vreau ca nicio companie, indiferent din ce ţară este, care este controlată atât de mult de un guvern străin, să aibă acces la reţeaua noastră de telecomunicaţii”.
Trump şi soţia sa Melania vor participa la mai multe evenimente în perioada vizitei lor (3-5 iunie): prânzul cu Regina Elisabeta, ceai cu Prinţul Charles, un banchet la Palatul Buckingham şi un tur al Westminster Abbey, biserica în care au fost încoronaţi monarhii englezi de peste 1.000 de ani.
Trump îşi va arăta susţinerea pentru un succesor care preferă un Brexit mai strict şi va cere o abordare mai dură a Marii Britanii cu privire la China şi gigantul de telecomunicaţii chinez Huawei.
Un balon care îl va reprezenta pe Trump ca fiind un bebeluş în scutece care plânge va pluti deasupra clădirii Parlamentului britanic în timpul vizitei preşedintelui american, protestatarii plănuind un „carnaval al rezistenţei” în centrul Londrei, evenimente similare celor din 2018 de la vizita lui Trump.
Prima zi a vizitei, luni, se va încheia cu un banchet oficial la Palatul Buckingham, unde Trump şi Regina Elisabeta vor rosti discursuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.