Donald Trump a recunoscut miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, marcând o ruptură spectaculoasă cu predecesorii săi şi ignorând puternicele avertismente ale liderilor din regiune şi nu numai, care se tem de un val de violenţe în Orientul Mijlociu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o ”zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Netanyahu salută o ”zi istorică” după anunţul lui Trump cu privire la Ierusalim
CITEȘTE ȘI Macron denunţă ca ”regretabilă” decizia lui Trump privind Ierusalimul şi îndeamnă la ”evitarea cu orice preţ a violenţelor”

Prin această decizie istorică - care-i va marca mandatul -, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite îşi respectă una dintre promisiunile emblematice de campanie. Însă el se izolează şi mai mult pe scena internaţională şi îşi asumă riscul de a neantiza timidele speranţe de reluare a negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni.

CITEȘTE ȘI Decizia lui Trump privind Ierusalimul deschide ”porţile infernului intereselor americane în regiune”, ameninţă Hamasul

”Este timpul să se recunoască oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului”, a declarat el într-o scurtă alocuţiune, la Casa Albă, în cursul căreia a insistat asupra voinţei sale de a recunoaşte pur şi simplu ”o realitate”.

”Statele Unite rămân hotărâte să ajute la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru ambele părţi”, a spus el.

”Intenţionez să fac tot ceea ce-mi stă în putere pentru a ajuta la pecetluirea unui asemenea acord”, a mai spus Trump la pupitru, în picioare, în faţa unui portret al lui George Washington.

Apărând o decizie care ar fi trebuit să fie luată ”de mult timp”, Trump i-a criticat totodată pe precedesorii săi, care ”nu au făcut ceea ce au spus”, poate, în opinia sa, dintr-o lipsă de ”curaj”.

Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitala Israelului este un casus belli pentru liderii plaestinieni, care revendică Ierusalimul de Est - ocupat, iar apoi anexat - drept capitală a statului la care aspiră.

Înainte de discursul său, lideri din întreaga lume l-au îndemnat pe locatarul Casei Albe să-şi cântărească vorbele şi să-şi măsoare consecinţele faptelor, atât de sensibil diplomatic este cazul Ierusalimului.

”ÎNGRIJORAREA PROFUNDĂ” A PAPEI

”Nu pot să-mi ţin sub tăcere îngrijorarea profundă”, a declarat Papa Francisc, care nu poate decât să acorde un interes deosebit oraşului în care se află cele mai sfinte locuri ale celor trei mari religii monoteiste, inclusiv Sfântul Mormânt.

”Adresez un apel vibrant pentru ca toţi să se angajeze să respecte statu-quoul oraşului, în conformitate cu rezoluţiile pertinente ale ONU”, a subliniat Suveranul Pontif.

Iranul, oaia neagră a lui Trump, nu s-a abţinut să nu atingă coarda religioasă, declarând că nu va tolera ”o încălcare a locurilor sfinte musulmane”.

Grupările palstiniene au îndemnat la trei ”zile ale furiei”.

În Fâşia Gaza, sute de palestinieni furioşi au ars steaguri americane şi israeliene şi portrete ale lui Donald Trump.

O reuniune este prevăzută joi la Ramallah, în Cisiordania, un teritoriu ocupat de armata israeliană de 50 de ani.

Trump a ordonat totodată să se pregătească transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, fără să stabilească un calendar exact al acestei mutări, care ar urma să dureze ani de zile.

Autoritatea Palestiniană (AP), interlocutoarea Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale, a avertizat dinainte că, în cazul anunţării unei asemenea decizii, Washingtonul se va discredita ca intermediar imparţial al oricărui demers de pace.

Eforturile în acest sens ale ginerelui şi consilierului lui Donald Trump, Jared Kushner, vor fi considerate ca terminate, a mai avertizat AP.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu ocupat.

Israelul proclamă întregul Israel, de Vest şi de Est, drept capitala sa ”eternă şi indivizibilă”.

Într-o aparentă grijă de a-i mai calma pe palestinieni, Casa Albă s-a declarat pregătită să susţină ”o soluţie cu două state”, a subliniat Casa Albă.

Spre marea frustrare a palestinienilor, preşedintele Statelor Unite s-a abţinut până acum să adere la ideea unui stat palestinian independent, o soluţie de referinţă a comunităţii internaţionale.

”INCENDIU” REGIONAL

”Viitorul Ierusalimului este un lucru care trebuie să fie negociat cu israelienii şi palestinienii aşezaţi unii lângă alţii”, a declarat emisarul special ONU în Orientul Mijlociu Nicolai Mladenov, la Ierusalim, în contextul în care negocierile de pace sunt suspendate din 2014.

În contextul în care toată lumea stătea cu ochii pe reacţia sa, premierul israelian Benjamin Netanyahu a păstrat, din contră, tăcerea asupra acestui subiect în discursul său, în aceeaşi conferinţă.

Netanyahu, care conduce un Guvern considerat cel mai de dreapta din istoria Israelului, le-a ordonat miniştrilor săi, potrivit presei, să păstreze discreţia, pentru a nu intensifica tensiunile.

Mai mulţi dintre ei au salutat însă vestea bună dinainte, precum ministrul Educaţiei Naftali Bennett, care a îndemnat alte ţări să facă la fel ca Statele Unite. În opinia sa, decizia lui Trump ”constituie un pas spectaculos către pace”.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a dat asigurări, la rândul său, că Trump rămâne ”foarte angajat în favoarea procesului de pace”. ”Vom continua să credem că există o bună oportunitate de a face pace”.

Regele Salman al Arabiei Saudite, marele aliat al Washingtonului, a averizat că o asemenea decizie riscă să provoace ”furia musulmanilor”, iar Turcia a agitat spectrul unui ”incendiu” regional, apreciind că o recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului ”va face jocul grupărilor teroriste”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea să reunească un summit al liderilor principalelor ţări musulmane pe 13 decembrie, la Istanbul.

O reuniune de urgenţă a Ligii Arabe ar putea să aibă loc sâmbătă.

China, Regatul Unit şi Pakistanul şi-au unit vocile într-un adevărat concert de condamnare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.